Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Äntligen blir skjorttvätt subventionerad av RUT

Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Foto: CENTERN

Ett utökat RUT-avdrag ska klubbas igenom. 

Victor Malm gläds åt den visionära reformpolitiken.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Nu fattas ett nytt beslut om det älskade och politiskt visionära RUT-avdraget. Från och med nästa år ska det enligt förslaget, vilket vi väl alla misstänkte när Socialdemokraterna lierade sig med skattesedelskapitalisterna i Centerpartiet, rymma än fler av vardagsbestyren som de bemedlade klassernas välmanikyrerade naglar inte riktigt klarar av att befatta sig med. 

Tvätt vid tvättinrättning, subventionerat! Möblering av din vackra trea vid Hornstulls strand? Du pekar, en man med ”svag position på arbetsmarknaden” bär, spikar och monterar – för en ståndsmässig summa. Och de där Rörstrandsvaserna du tröttnat på, men inte riktigt orkar ta till loppisen eller Stadsmissionen? Nu finns ett incitament! Du får världens skatteavdragsmöjlighet att erbjuda loppistransportarbetare ett arbetstillfälle! Wow. 

Den centerpartistiska visionen om hur medelklassen ska konsumera sig till ett ännu bekvämligare liv har aldrig varit vackrare. Det blir säkert toppen. Fjäder i hatten (jag vet att du har en), Annie Lööf

Möjligheterna är inte oändliga, men fler än bondeideologerna har fantasi att ana.

RUT är som bekant en akronym för rengöring, underhåll och tvätt, och även om jag antar att det är ord som fortfarande kan användas för att beskriva sfärerna som det snygga, så svenska avdraget är ämnat, har de blivit aningen mer metaforiska. Och ja, det måste man ändå säga, en ännu bättre bild av den svenska reformpolitikens tilltänkta subjekt. Fondsparare. Morgonjoggare. Mellanchefer. 

Såna som jag. 

Och jag älskar RUT-avdrag. Jag tänker aldrig någonsin kånka möbler eller flyttstäda igen. Inte en chans. 

Men jag är lite besviken på att man inte lägger ett ännu mer ambitiöst förslag. Läxhjälp borde genast bli avdragsgill, liksom sol- och skidsemestrar – turistnäringen faller i coronabitar och skolorna går på knäna. Den som har råd bör få hjälp att ge sina barn utbildningen de förtjänar. Möjligheterna är inte oändliga, men fler än bondeideologerna har fantasi att ana. 

Ojämlikhet får människor att jobba hårdare. Värdig bekvämlighet är något man förtjänar. Bara så kan ett nytt folkhem byggas. 

Framåt!

 

Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. 

 

 

Artikeln har uppdaterats med en rättelse. Tidigare angav rubriken att kemtvätt rymdes i det nya förslaget om RUT-avdrag. Så är inte fallet. Enbart vattentvätt omfattas.