Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Rubriken förföljer mig – nu är det dags att pudla

Foto: SIMON SAMUELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

Victor Malm återvänder till coronadebattens början.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Spelar det någon roll om jag pudlar?

Möjligen om jag nu rullar över på rygg och medger att de som tyvärr kallas de 22 forskarna har rätt om allt. Kravet därifrån är förstås inte mindre än så: Hela handen eller ingenting. 

Nåväl, det kanske är dags ändå. 

Jag skrev en hård text i april förra året. I den beskrev jag Lena Einhorn med ord som jag ångrar, särskilt de om en aggressiv, nervös energi. Den gavs dessutom en förolämpande och nedrig rubrik, ”Coronahaveristerna är en skam för Sverige”. 

Det var fel. 

Vad som var skamligt var naturligtvis inte att Tegnell, Folkhälsomyndigheten och regeringen kritiserades, utan den lättvindiga tvärsäkerhet som kritiken där och då presenterades med. Och det dåliga omdömet, plötsligt var det uppenbarligen rimligt för akademiker att slunga ur sig skräckframkallande, dåligt underbyggda grafer på Twitter och att låna röst plus auktoritet till propagandaorganet RT. Ironiskt nu när Sveriges Radio har blivit avfärdade som statskontrollerade medier efter sin granskning av Facebook-sammanslutningen Mewas (Media Watchdog Sweden).

Men den som omskrevs elakt var Lena Einhorn. Det var, som sagt, fel.

Osäkerheten som Tegnell lyfte fram och underströk då uppfattar jag fortfarande som föredömlig. Francois Balloux, professor på University college London, sa något liknande, fast mer vältaligt, på Twitter i maj förra året när han konstaterade att det inte borde förvåna någon att coronapandemin saknar en lösning. ”Komplexa problem har sällan enkla lösningar, och att låtsas som någonting annat är populism”, skrev han. Att den offentliga debatten inte kan hålla sig på en sådan nivå, den intellektuellt anständiga, är också skamligt. 

Men det ursäktar inte personangrepp. Rubriken på min artikel blev en symbol, ofta feltolkad som en hurring mot varenda kritiker av den svenska coronastrategin. Men den som omskrevs elakt var Lena Einhorn. Det var, som sagt, fel. Jag förbehåller mig dock rätten att inte bli imponerad av någon som väljer att i DN beskriva Stefan Löfven och Anders Tegnell ”som en modern Ludvig XIII och hans kardinal Richelieu” (DN 27/1). Eller av andra, mer anonyma röster, som har kallat dem mördare, nazister, dårar, ja allsköns invektiv. Normaliseringen av den sortens dumheter har gjort att man inte behöver söka sig till internets träskmarker för att höra att de borde ställas till svars för brott mot mänskligheten. 

Det är också skamligt.

Att vi har hamnat där är obegripligt, vansinnigt.

Jag har inte tagit emot hat och hot i samma utsträckning som Folkhälsomyndighetens företrädare eller de 22 forskarna, men jag har fått min beskärda del. Det enda jag har gemensamt med Lena Einhorn är att ingen av oss har lipat offentligt över det, förrän nu då. Hon ska ha heder för det. Det där är, tyvärr, debattörens lott i dag. Värst är hatet som riktas mot opartiska röster, som Emma Frans och vetenskapsreportern Amina Manzoor, som nyss har sagt upp sig från sitt jobb på DN.

Trots den här pudeln måste det sägas: vi som inte tror att Löfven och Tegnell medvetet har drivit snart 13 000 människor i döden, har begått ett stort misstag som låtit en liten, numera ganska oemotsagd skara driva hem den poängen på varje stor debattsida vecka ut, vecka in. 

Det är också skamligt. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. 

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.