Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Nej, klimatkrisen är inte världens största nyhet

Victor Malm.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Victor Malm om klimatdebatten – som har pågått längre än en del tror.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | KLIMAT. Ska man tro Björn Wiman är han en av få välutbildade och upplysta människor som har vågat och förmått införliva klimatkrisen i sitt sätt att tänka. I helgens DN-krönika ledde han det i bevis genom att konstatera att en trio kändisintellektuella – Hans Rosling, Steven Pinker och Yuval Noah Harari – inte har lyckats göra det i sina senaste verk. 

Det är förstås strunt.

Kanske borde man ändå glädjas åt krismedvetandet på DN Kultur, men jag förmår mig inte. Å ena sidan för att Wimans nya favoritbeteckning "världens största nyhet" är så självförhärligande, å andra för att han i helgen demonstrerade hur låg nivån faktiskt är.

Visst, kulturchefen på DN framstår väl som lite klarsynt och progressiv bredvid sina exempel, men att han tar en ensemble bästsäljande kändisar på sådant allvar… ja jag blev ärligt talat paff.

Pinkers kritiserade amsaga

Hur kan man förvänta sig den minsta klimatrelevans av Pinkers "Upplysning nu!" – en av sakkunniga kritiserad amsaga, vars författare inte förmår erkänna att hans hjältar, kapitalismen och vetenskapen, både har skapat vårt förunderliga välstånd och orsakat den förestående katastrofen?  

Wiman verkar inte medveten om att det finns en rik intellektuell, filosofisk och vetenskaplig diskussion om klimatförändringarna – som har pågått i decennier. 

”Global historia träder in i naturen; global natur träder in i historien: detta är något helt nytt i filosofin”, skrev Michel Serres i ”La Contrat naturel” (”Det naturliga kontraktet”). Den kom ut 1990 – samma år som jag föddes. Då var klimatkrisen en nyhet. Nu är den en sorglig baksmälla.


Victor Malm är medarbetare och litteraturkritiker på Expressens kultursida.


LÄS MER - Anna Hellgren: Det behövs en massrörelse för klimatet