Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

När Arnold drar svärdet ser jag att han har rätt

Arnold Schwarzeneggers tal om Trump.
Arnold Schwarzenegger med Conan Barbarens svärd under sitt tal den 10 januari.
Foto: CELEBRITYPHOTOS UK / AVALON / STELLA PICTURES/AVALON
Victor Malm.
Foto: IZABELLE NORDFJELL

Victor Malm om republikanen Arnold Schwarzeneggers virala tal.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Manligheten är töntig, pinsam och kitschig. Tyvärr, bör man väl tillägga, men håll med, det finns få saker som skänker mer löje åt den som talar om dem än maskulinitet.

Jag menar inte att klaga, och jag vill då rakt inte kritisera, det är bara en stark och otvetydig känsla som jag har varje gång fenomenet kommer på tal – det är lätt att prata om patriarkala mönster, snubbiga och gubbiga beteenden, men nästan omöjligt att formulera sig om motsatsen: den goda, förebildliga manligheten, värden som vi intimt förknippar med det störiga könet och inte vill göra oss av med. 

Själv tänker jag på det internetvältande klippet med den australiska mannen som springer fram till en känguru som håller på att strypa hans hund och boxar den i ansiktet. Jag är dock osäker på varför. Och det är synd, ett fattigdomstecken. 

Men jag kom att tänka på klippet när jag såg Arnold Schwarzeneggers virala tal i går. Hälften av det var jättetöntigt. Kitschig Hollywoodmusik i bakgrunden, den republikanska kroppsbyggaren fingrade på något, ett svärd. Andra hälften bestod av värdighet. Arnold berättade om sin svåra barndom bland sargade medlöpare i Österrike efter andra världskriget, han pratade om mäns våld mot kvinnor, han gick till hårt angrepp mot ”ryggradslösa” partikolleger som sopat banan för och underblåst Donald Trumps svekfulla lögner. Konsekvensen av dessa, stormningen av Kapitolium och den genommaskulina, våldsförhärligande patriotkulten Proud Boys, jämförde han med 1930-talets nazister.

Ingen arg högerpojke skulle lyssna på mig, en betakulturknutte som predikar mot toxisk maskulinitet.

Sedan drog han fram det där svärdet, rekvisita från ”Conan Barbaren” och jämförde svärdstålets styrka med demokratins. Jättetöntigt, det med, men också charmigt, jättegulligt. 

Trumpismen har på många sätt känts som en manlighetssjuka. Vulgär, aggressiv, kränkt, skrytsam, högljudd, mån om en hårdhet som den hela tiden måste demonstrera och spela upp för omvärlden. Arnold, de manliga männens man, karln i maskulinitetens stora film ”Pumping iron”, var motsatsen. Bred och lugn, snäll och förstående, hård och idealistisk, ansvarstagande och hoppfull. Ingen arg högerpojke skulle lyssna på mig, en betakulturknutte som predikar mot toxisk maskulinitet, men på Arnold, den konservative actionhjälten? 

Kanske. 

Jag anade i alla fall en bild av en både möjlig och sundare manlighet, den lilla könssanning som genast syns i mannen som försvarar sin hund. 

Förra veckans händelser är ett bindande bevis på att den behövs. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. Lyssna på ”Lunch med Montelius”

spotify:episode:6vMFCgMhO7bLk2tlQEo8zf

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.