Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Moderaterna verkar ha blivit postmodernister

Moderaternas Kristina Axén Olin är Utbildningsutskottets andra vice ordförande.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi.
Foto: PETER KNUTSON / FOTOGRAF PETER KNUTSON

Victor Malm om det senaste snedsteget i debatten om universiteten. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. Moderaternas riksdagsledamot Kristina Axén Olin fick feeling häromveckan (Universitetsläraren 3/3). Malmö universitet hade nämligen demonstrerat dålig smak. Kommande höst ska man erbjuda den uppenbart radikalkommunistiska kursen ”Skolmarknaden och dess konsekvenser för skola, samhälle och synen på utbildning” på avancerad nivå, vilket Utbildningsutskottets andra vice ordförande hade synpunkter på. 

Man får ju absolut inte, inte under några omständigheter alls, politisera forskning och undervisning!

Så hon skickade ett kritiskt mejl till rektor Kerstin Tham och Anders Söderholm, generaldirektör för Universitetskanslerämbetet. Är kursen verkligen ”seriöst menad”? Är det på riktigt okej att undervisa masterstudenter om den verklighet som Sveriges världsunika skolpolitik har skapat? Regeringsalternativets utbildningspolitiska avdelning verkar luta åt ett ”nä, det är det faktiskt inte”. 

Den sortens åsikter kallas ibland för postmodernism, ibland vetenskapsfientliga, ibland bara dumt trams. Jag föredrar det senare. 

Visst, värre övertramp har gjorts, men det är viktigt, för att inte säga nödvändigt att fort och hårt smälla till fingrarna på politiker som grips av impulsen att peta i kunskapsproduktion som kletar ner deras ideologiska övertygelser med verklighet. Det gjordes också, tack och lov. Axén Olins markering kommer inte att få några konsekvenser, bortom den förvisso intressanta frågan om Moderaternas trovärdighet i universitetspolitiska spörsmål, och förmåga att skilja åsikter från sakförhållanden. 

Reaktionen var mer ett läte än en tanke, bullret som hörs när två väsensskilda sfärer kolliderar.

Tro't eller ej, men det var faktiskt den här frågan som Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi lade under lupp i ”Genusdoktrinen” förra året. Eller ja, inte riktigt, men typ. Det fanns mycket att kritisera i den boken, jag skrev själv en skeptisk recension (Expressen 1/6-2020), men det verkligt väsentliga och djupt politiska problemet var det ingen som plockade upp. 

På ett ställe, ganska nära slutet, citerar de nämligen Fredrik Bondestam, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning, när han förklarar varför politiker måste hållas på behörigt avstånd – plus några meter – från universiteten och forskningen, trots att han själv har drivit på den jämställdhetsintegrering av högskolorna som nagelfars av Wyndhamn och Arpi. Plötsligt kan ju det parlamentariska läget vändas. 

Och det är knappast självskrivet att en liberalkonservativ regering, stödd av Sverigedemokraterna, delar sekelgamla, för kunskapsproduktionen grundläggande värderingar om akademisk frihet. Se bara på Axén Olin. Så fort Almega-utopin ställs i vetenskapens kalla ljus börjar ideologens knäreflexer spritta! Får högskolan verkligen analysera de skattedopade marknadskrafternas heliga verk? Är det seriöst

Reaktionen var mer ett läte än en tanke, bullret som hörs när två väsensskilda sfärer kolliderar.

Axén Olin har förstås pudlat, men vem bryr sig? Denna politiska postmodernism är det bästa argumentet för en tung, svart järnridå mellan riksdagen och universiteten. Om jag får uttrycka mig krasst: Frånta dem rätten att ens ställa frågor om vad fan de får för pengarna. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=80118&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.