Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Litteraturens död sändes live i SVT

Jonas Eika håller tal. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Jonas Eika mottog i går Nordiska rådets litteraturpris för sin bok ”Efter solen”. 

Victor Malm blir lite ledsen av den danska författarens starka brandtal. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. När danske Jonas Eika mottog Nordiska rådets litteraturpris i går – för den lätt förvrängda värld han gestaltar i den bildstarka novellsamlingen ”Efter solen” – svarade han inte med den sedvanliga, väluppfostrade tacksamheten. Eller jo, i talet som hölls inför både den danska statsministern Mette Frederiksen och vår egen Stefan Löfven, tackade han först sina nära, och dem som han arbetar politiskt och litterärt med. 

Men sedan gick han till attack. 

Eika vände sig direkt mot Mette Frederiksen och anklagade henne för att driva en rasistisk, islamofobisk politik i socialdemokratins namn. Han konstaterade att priset som just utdelats kommer från en institution som sluter samman några av de rikaste länderna i världen, byggda av en nyliberal och nationalistisk politik som försöker göra oss blinda för pågående förtryck. Motståndsuppmaningen var klassisk och enkel: vi måste lära oss agera och handla gemensamt, snarare än som från varandra avgränsade individer, veta att omfördela resurser så solidariskt vi bara kan. 

Modigt, absolut, sådana ord sägs sällan i sådana sammanhang – även om Eika förmodligen är helt medveten om att protesten inte kostar honom särskilt mycket. 

Men vad jag såg livesänt på SVT kändes samtidigt som en av litteraturens små dödsryckningar.

Tvärtom, åtminstone i de litterära kretsarna. Protesten blev ju genast ett lyckligt spektakel. 

Alla som höll med kastade ut länkar i sina kanaler, hurrade och gladdes och sa viktigt, äntligen använder någon sin stund i rampljuset till att säga ord som både känns och bränns! Och visst, det ligger mycket i det: det är svårt att föreställa sig att något liknande skulle ske på Augustgalan, eller för all del i Babel, styrd som den svenska litteraturoffentligheten är av en fullt begriplig hovsamhet. Tack för att jag fick vara med. Tack för att ni lyssnar och läser. Tack för pengarna. I den meningen var Eikas välformulerade tal ganska ljuvligt. 

Men vad jag såg livesänt på SVT kändes samtidigt som en av litteraturens små dödsryckningar, som en glödande men dyster illustration av hur den håller på att förlora sin samhälleliga tyngd och betydelse.

Det är naturligtvis inte Eikas fel. Han förtjänar beröm.

Olika danska politiker reagerade olika. Eika kallades generationsröst av en, Pia Kjærsgaard tyckte förstås att han borde skämmas, en tredje gratulerade, så har vi förstås en fjärde som inte höll med om Eikas kritik, men sade sig respektera hans litterära kvaliteter. Ungefär vad man kunde vänta sig. Lite upprördhet, lite nationell stolthet, mest väl inövad plikttrogenhet. 

Vi kan nog vara ganska säkra på att ilskan, hur sann och välformulerad den än var, aldrig blir mer än ett litet, symboliskt spektakel, för varför skulle Mette Frederiksen – eller Stefan Löfven – behöva bry sig om vad en liten författare säger? De gick upp i morse och fortsatte jobba. Om någon vecka är protesten glömd, i alla fall av dem med annan, hårdare makt än ordens lilla. 

Det är naturligtvis inte Eikas fel. Han förtjänar beröm. Men i talet kunde jag inte låta bli att höra en sorglig påminnelse om hur liten betydelse de klokaste har, hur lätt litteraturen och författarens ord väger, trots alla fina föreställningar vi gör oss om motsatsen. 

 

Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. 

Här dömer Isak Skogstad ut lärarutbildningen

Isak Skogstad: Svensk skola måste fokusera på fakta och kunskap.

Hur ska den svenska skolan bli bättre? Daniel Sjölin möter den hårdföre skoldebattören Isak Skogstad, aktuell med sin bok ”Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan”. Se det senaste avsnittet av Kultur-Expressen i tv-spelaren ovan.