Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victor Malm

KD:s kristna kulturman kan få Stockholm på fall

Foto: BEATRICE LUNDBORG/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Victor Malm ger sitt förslag på vem som borde bli nästa kulturminister. 

KOMMENTAR. Sverigedemokraterna har storkukssjälvförtroende efter valet i söndags. 

Det tog inte många timmar innan Linus Bylund – kaxig, lite bakfull – stod och skojade om att spela rugby med reportrar (tillåt mig tvivla på att den 44-åriga vikingarockaren hade presterat väl). Och dagen därpå grät partikollegan Björn Söder twittertårar över ett balanserat ”Aktuellt”-inslag och sade sig vilja reformera public service i grunden. 

SD:s postmoderna syn på opartiskhet – som ungefär innebär att partiets känsliga själar inte får såras med kritik – och deras avoga inställning till fri journalistik är inga nyheter. Men det verkar finnas en ny glädje bakom orden. Kombinera det med tyngden och allvaret som valresultatet gav dem och det finns bara en slutsats: Valet av kulturminister har aldrig varit viktigare. 

SD är inte att lita på i frågor som berör den liberala demokratins institutioner och mekanismer. Liberalerna vet det. Kristdemokraterna borde veta det. Moderaterna borde också veta det. En högerregering som inte säkrar mot detta i sina ministerval ska dömas hårt. SD kommer att ha stort inflytande, Rosenbadskontor eller inte. 

Osannolikt nog skulle en kristen sångare kunna bli den första kulturministern som omfamnas av kulturbrallorna i Stockholm.

Liberalernas Christer Nylander hade gjort en utmärkt kulturminister. Hans intelligens, kunskap och engagemang hade varit en garant mot radikalnationalistiska dumheter. Tyvärr lämnar han nu sin riksdagsplats i vad jag tolkar som en mild protest. Han kan förstås bli kulturminister ändå, men det verkar osannolikt. 

Den gamle talmannen Andreas Norlén (M) är inte ett dåligt val. Han kan recitera Esaias Tegnér, vet att den fria åsiktsbildningen och de fria medierna ger grunden för Sveriges demokrati, och skulle skänka kulturdepartementet lite välbehövlig bildning. 

Men mitt förslag är KD:s Roland Utbult, kristen musiker, skönsångare och gammal lärare. Han har något så ovanligt och viktigt som praktisk erfarenhet från området han skulle ministra över, plus väsentlig politisk erfarenhet från kulturutskottet. I en DN-enkät ger han trovärdiga och kunniga svar på frågan om morgondagarnas kulturpolitiska prioriteringar: Sjösättningen av det nya mediestödet, kulturarbetarnas ekonomiska villkor, kulturskolans betydelse. 

Inga radikala visioner, men jag väljer gärna en förvaltande byråkrat när samarbetspartiet vill använda kulturpolitiken för att återställa svenskhetens inneboende särart, och bråka om public services storlek lär vi få göra vem än som får jobbet.

Dessutom fick vallåten som Utbult skrev för Kristdemokraterna den alltid lika sippa Kristofer Andersson (Aftonbladet, P3 Klubben) på fall. Osannolikt nog skulle en kristen sångare kunna bli den första kulturministern som omfamnas av kulturbrallorna i Stockholm. Bara en sån sak!


Victor Malm är kulturchef på Expressen. 


Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.