Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victor Malm

Jag syr gärna fast ett munskydd i ansiktet

Statsminister Magdalena Andersson har testat positivt för covid-19.
Statsministern Magdalena Andersson under onsdagens partiledardebatt.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/
Lisa Nilsson.
Foto: Cornelia Nordström

Victor Malm om kulturens prekära situation och coronarestriktionerna. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Pushen kom samtidigt som jag började skriva den här texten: Sveriges statsminister har testat positivt för corona. För ett år sedan hade det varit en rejäl nyhet, men nu? Centerpartiets Annie Lööf har testat positivt, Miljöpartiets Per Bolund har testat positivt, Magdalena Andersson är bara en i raden insjuknade efter onsdagens partiledardebatt, snyggt synkad med de nya restriktionernas startdatum. 

Jag hoppas förstås att de inte drabbas illa, det är trist att vara sjuk, men ironin är där, eller hur? Ett evenemang som potentiellt spred smitta samma dag som evenemangsbranschen i praktiken beslogs med ett lättare näringsförbud – för att stävja smittan. 

Partiledardebatter är värdelös underhållning och i akut behov av bättre manus, men ändå hade ett antal kulturpersonligheter – Malena Ernman, Lasse Holm – samlats på läktarplats. För att markera mot att pandemidirektiven nu slungar in kulturbranschen i ännu en kris, utan att regeringen kompenserar med adekvat ekonomiskt stöd. Valårets första stångningsmatch bjöd dock inte på många ord om restriktionernas rimlighet, och intresset för kulturarbetarnas situation verkade lika litet. 

Åderlåtningar görs bäst i det tysta. 

Ingen vinner röster på att gå kända kulturprofiler till mötes, och ingen förlorar röster på ett behandla dem styvmoderligt.

En av artisterna, vältaliga Lisa Nilsson, kollrade dock bort den nybakade kulturministern Jeanette Gustafsdotter i en P1-debatt på fredagens morgon. Sångerskan krävde ett ekonomiskt stöd i paritet med vad branschen har förlorat, och konstaterade att den aviserade summan inte kommer räcka, inte på långa vägar. Kulturen blöder. Ministern kunde lova att regeringen hör kritiken, och att de jobbar på att få ut stödet – en bråkdel av sektorns behov – så fort som möjligt, men inte mer. 

Visst, det är svårt att hosta upp miljarder, men man kan också förstå Gustafsdotters svar som ett symptom på både svag planering och gammalt hederligt ointresse. 

Makthavare pratar gärna fint om att kulturen är underbar och konsten viktig, demokratiska grundbultar, men de senaste åren har visat att man i praktiken tycks betrakta dem som ett slags lyx, vardagens saffran när allt rullar på, men mycket umbärliga när kris råder. Politiker är ju lyhörda varelser, och att kulturen har drabbats orimligt hårt av restriktionerna, särskilt jämfört med andra aktörer som samlar människor på offentliga platser – shoppingcentrum, kollektivtrafik – har nog en ganska enkel förklaring: det påverkar inte opinionssiffrorna nämnvärt. 

Ingen vinner röster på att gå kulturprofiler till mötes, och ingen förlorar röster på ett behandla dem styvmoderligt. Netflix finns ju alltid. Och partiledardebatter och presskonferenser. 

Lisa Nilsson och Malena Ernman på plats i riksdagen under partiledardebatten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Gardell efterlyste i veckan kunskapsgrunden bakom restriktionerna – går det att bevisa att pandemidirektiven för landets scener har minskat smittan, och är den eventuella skyddseffekten värd kostnaderna? Vi är snart två år in i pandemin, något slags bra svar borde finnas. En sönderslagen kultur tar lång tid att bygga robust igen. Jag syr gärna fast ett munskydd i ansiktet om det innebär att Dramaten inte behöver avboka biljetter ännu en gång. 

Och eftersom viruset inte verkar försvinna i närtid får ni ursäkta en lekman, men visst verkar det hyfsat sannolikt att nya mutantvarianter dyker upp, och visst har sjukvården varit hårt ansatt även under förpandemiska vintrar, och visst skriver jag nu ord som hundra andra har skrivit före mig? 

Ändå inga långsiktiga planer, inga idéer om hur vi ska rusta upp, hur vi ska leva värdigt trots sjukdomar, bara reaktion. Smittan går upp, Sverige stänger ner. Det är så dåligt att restriktionsmotståndet ser begripligt ut. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. 


Annie Lööf har testat positivt för covid-19

C-ledaren Annie Lööf har testat positivt för coronaviruset, uppger hon på Twitter. Partiledaren kommer nu att isolera sig och ta ett PCR så fort det finns en ledig tid, uppger hon vidare. Annie Lööf deltog under onsdagen i riksdagens partiledardebatt.

Per Bolund har testat positivt för covid-19

MP-språkröret bekräftar själv dagen efter partiledardebatten i riksdagen.