Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victor Malm

Jag blir rädd för uppropet mot Richard Jomshof

Richard Jomshof.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Victor Malm.
Foto: IZABELLE NORDFJELL

Är den amerikanska campuskulturen på väg att importeras till Sverige?

Victor Malm kommenterar akademikeruppropet mot Sverigedemokraternas Richard Jomshof. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Vill man stärka de krafter som ojar sig över en förment politiserad stämning på svenska högskolor ska man bete sig precis som de drygt hundra akademiker – bland annat de tunga namnen Diana Mulinari, Anders Burman, Patricia Lorenzoni och Åsa Arping – som skrivit under en namninsamling för att stoppa sverigedemokraten Richard Jomshof från att föreläsa på Göteborgs universitet. 

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation har bjudit in honom, precis som de har bjudit in representanter från de andra riksdagspartierna, under programnamnet ”Så tänker en partistrateg”. Med tanke på att Jomshof representerar Sveriges största eller näst största parti verkar det ganska rimligt, inte minst eftersom det är journaliststudenter han ska föreläsa framför. 

Visst har Arping, professor i litteraturvetenskap, en klar poäng när hon för GP förklarar uppropet med att det finns mörkbruna krafter runtom i Europa som använder just sådana här demokratiska kanaler för att komma åt och ta makten. 

Sverigedemokraternas nationalkonservativa, rasistiska smörja är en sådan kraft, och det är rätt att vara på sin vakt, men i det här fallet gör man studenterna en björntjänst. 

Idéer och värderingar är inte luftburna smittor.

Jomshof är inte inbjuden för att övertyga unga studenter om den sverigedemokratiska sanningen eller rasismens förnuft, utan som en sorts objekt: en inflytelserik politisk representant ska tala om sitt partis strategiska kommunikation och journaliststudenter ska lyssna, för att analysera, förstå och förhoppningsvis begripa lite mer om hur ett av de största svenska partierna använder och beter sig i medier. 

Förlåt, men det är inte mycket märkligare än att man i litteraturvetenskap kan tänka sig att studera en fascist som Filippo Tommaso Marinetti eller en stalinist som Pablo Neruda, utan att oroa sig för att deras texter ska smutsa ner de stackars studenternas hjärnor och göra dem till diktaturvurmare. Idéer och värderingar är inte luftburna smittor. 

Det är förstås nonsens. Men farligt nonsens.

Ingen blivande journalist kommer att hjärntvättas till rasist av att Jomshof får föreläsa om sitt jobb i två timmar på en torsdagseftermiddag. Tvärtom lär flera som kommer att ägna sina yrkesliv åt att granska honom sitta där, lyssna och, förhoppningsvis, lära sig något om hur man har gjort gammal nationalistisk idioti så attraktiv för en stor del av svenska befolkningen. 

Och därför är jag rädd att det reflexartade uppropet riskerar stärka en redan brett spridd konspirationsteori, den som hävdar att svenska universitet har förvandlats till vänsterextremistiska bastioner som har kastat vetenskapen på brasan och börjat ägna sig åt ideologisk indoktrinering. 

Det är förstås nonsens. Men farligt nonsens. 

Jag tror inte att undertecknarna representerar en akademisk majoritet. Jag hoppas att de flesta vill att universitetstaken ska vara så höga som möjligt, högre än på andra platser i samhället – och att vi aldrig importerar en anglosaxisk campuskultur där man hörsammar studenter som vill att talare tystas och obehagligheter rensas bort från litteraturlistorna. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. ”Förr lyckades S kapsla in den folkliga vreden”

Varför går det så dåligt för Stefan Löfven? Jenny Lindahl och Torbjörn Nilsson analyserar Socialdemokraternas kris. 

Se det senaste avsnittet av Kultur-Expressen med Karin Olsson som programledare.