Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victor Malm

Ingen PR-byrå styr kultursidan, Rosén

Aftonbladets redaktion.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN / TT

Aftonbladets biträdande kulturchef Eric Rosén har kritiserat att flera kultursidor, däribland Expressens, har medverkande skribenter från kommunikationsbyrån 500 Stockholm.

Victor Malm svarar. 

REPLIK. Det tog några år, nästan fyra faktiskt, innan Aftonbladets biträdande kulturchef Eric Rosén började oroa sig över Love Bonniers sporadiska medverkan som fri röst på Expressens kultursida. Under den tiden har han bland annat skrivit om den samtida designens intresse för antiken och politikens ovilja att tala öppet om Sveriges miljardärsproblem. Och han har presenterats som grundare av PR-byrån 500 Stockholm. 

Skon blev trång först när han skrev kritiska texter om AI. Rosén antyder att dessa kan vara präglade av det egna företagets kommersiella hänsyn, eftersom 500 Stockholm arbetar med företag som arbetar med AI, men låter bli att förevisa hur denna prägel ser ut. 

Bonniers texter var uppmaningar till makthavare att ta itu med AI, och betrakta tekniken som en demokratisk fråga att hantera medborgerligt, för att inte låta den nya ångmaskinen och diverse kommersiella intressen staka ut framtiden åt oss. Jag tror att en demokratisk kritik av Silicon Valley har sin plats även på Aftonbladets kultursida.  

Med det sagt ser jag samma sak som Rosén. Medarbetare på kommunikationsbyrån 500 har skaffat sig mediala positioner. Ta Laura Ingemarsson. På bara några månader har hennes Instagramkonto om politikers matvanor orsakat kulturreportage, hon har blivit ny GP-skribent och är sedan en tid också röst i ”Tankesmedjan i P3”. Det är förstås möjligt att byrån har samlat den unga kreativa kraften som när breda kultursidor, men det är lika möjligt att vi på redaktionerna har varit fantasilösa. 

Rosén vassa tes, att en PR-byrå styr kulturdebatten, ger jag mindre för. Love Bonnier har över snart fyra år skrivit lite mer än ett dussin texter på Expressens kultursida. Den som vill hävda att texterna är formade av PR-intressen snarare än intellektuell nyfikenhet måste demonstrera sin sak, annars blir det suggestion och töcken. Ingen PR-byrå styr Expressens kultursida, det är en absurd tanke.

Samtalet om kulturkritiska hänsyn liksom redaktionella prioriteringar har jag inget emot. Men det får gärna föras på konkretast möjliga grund. 


Victor Malm är kulturchef på Expressen.


Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.