KULTURKRÖNIKA. 2011 grundade den kazakstanska studenten Alexandra Elbakyan ett skuggbibliotek, en finare benämning på en form av internetbaserad databas som tillhandahåller material som annars är svåråtkomligt. Sci-hub heter det, och beskrivs enklast som vetenskapens motsvarighet till The pirate bay: Några sökord och ett klick bort ligger ungefär varenda vetenskaplig artikel som publicerats i modern tid.
Kostnadsfritt.
Och olagligt. Jätteolagligt.
Därför är det inte jättekonstigt att det i Indien pågår en rättegång mot sajten, eller att FBI just nu är på jakt efter Elbakyan. Men när SR:s Vetenskapsradion i veckan uppmärksammade sajten var fokus ett annat. Den uppges nämligen ha en halv miljon besökare om dagen, och en stor del av dem sägs vara forskare.
Skuggbiblioteket visar sig snart vara en mer komplex och i många fall mindre ideologisk fråga än den om upphovsrättsskyddad kultur.
Jag är själv citerad i en vetenskaplig artikel som jag aldrig kommer att se mer än ett litet smakprov av. På laglig väg, det vill säga. Lunds universitet, där jag var verksam, prenumererade inte på tidskriften som den publicerades i, och inte ens min narcissism tyckte att 19 dollar (!) var en rimlig summa för att fröjdas åt en fotnot i ett, säkert intressant, resonemang om Tomas Tranströmers metaforer. Artikelförfattaren var anställd på Stockholms universitet, uppbar statlig lön och hade ändå inte fått en promille av en procent på summan om min självförkärlek till slut besegrat mitt förnuft.
Sci-hub är dock ingen lösning på problemet, Elbakyan har bara klätt av det.
Det här är ingen anklagelse. Forskaren i fråga hade gjort allt rätt. Universitetsarbetare har i princip bara ett sätt att meritera sig – publicera artiklar i vetenskapliga tidskrifter – om de vill bli anställda eller få forskningsmedel. Och den, genomkorkade, mekanismen har dessvärre gjort det svårt att föreställa sig en bättre affärsidé än de akademiska tidskrifternas.
Det skulle väl vara insulintillverkning.
Men också den jämförelsen haltar: varan som de vetenskapliga tidskrifterna säljer är ytterst bekostad av forskningsmedel, inte sällan statliga. Varken universitet eller forskare får alltså en krona i kompensation för artiklarna, utan är tvärtom den här konstiga varans huvudsakliga konsumenter. Och att låta de som utför det intellektuella arbetet också vara de som betalar för själva produkten har visat sig vara en jäkligt bra affär. För förlagen.
Enligt en studie från 2016 hade de största aktörerna profitmarginaler på runt eller över 30%, vilket var jämförbart med jätteföretag som Pfizer (42%) och Industrial and commercial bank of China (29%).

Konsekvensen? Dels att allmänheten sällan får ta del de vetenskapliga resultat som den ganska ofta delfinansierar, dels att universiteten förlorar enorma pengar på svindyra tidskriftsprenumerationer. Alexandra Elbakyan och Sci-hub har gjort mer för att påverka och förändra detta än hela den förvisso viktiga inomakademiska motrörelsen, även om det tyvärr måste sägas att det emellanåt dyker upp illavarslande uppgifter om sajtens kopplingar till rysk säkerhetstjänst och skumma metoder.
Ibland måste man kanske leka utilitarist.
Sci-hub är dock ingen lösning på problemet, Elbakyan har bara klätt av det, visat hur ful forskningens genomkommersialiserade infrastruktur faktiskt är. Och med tanke på hur många som ylar offentligt om postsanning, vetenskapsförakt och faktafobi – eller genusvetenskap, postmodernism och politiseringen av universiteten – är det lite pikant att så få bryr sig om det här.
Det är ju nästan en sorts svindleri, installerat som en bärande mekanism i vetenskapens innersta.
Men det är också en bra bild av debattläget. Materiella frågor hamnar på undantag, samtidigt som kulturkrigarna fortsätter sina bombräder i politiskt opportuna ämnen. Ingen bryr sig egentligen om att göra forskningen fri – på riktigt.
Victor Malm är redaktör och kritiker på Expressens kultursida.
Lyssna på ”Två män i en podd”
https://embed.radioplay.io/?id=85979&country_iso=seEn sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.