Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Hela världen är ett utsatt område, Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson (SD). Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Victor Malm. Foto: IZABELLE NORDFJELL

I tisdagens Aktuells möttes Jimmie Åkesson (SD) och justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) i en hård debatt om kvotflyktingar. 

Victor Malm funderar över varför Sverigedemokraterna bara är alarmister ibland.  

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. ”Min uppfattning är att hela Sverige är ett utsatt område i dag.” 

Så avslutade Jimmie Åkesson tisdagens debatt med justitie- och migrationsministern Morgan Johansson i Aktuellt. Åkesson har förstås inte rätt, åtminstone inte enligt någon förnuftig definition av ”utsatt område”, men uppfattningar behöver som bekant inte vara korrekta för att vara politiskt effektiva. 

Känslor och bilder är, nästan alltid, mer attraktiva än lugnande sakligheter. Särskilt när de är dystopiska, pekar mot förfall och undergång.  

”Sverige är ett fantastiskt land att leva i”, säger Morgan Johansson, och hur rätt han än har känns det ju faktiskt inte så. Det har vi kvitto på. Nog många instämmer i Åkessons alarmism för att Sverigedemokraterna ska vara landets största parti (enligt DN/Ipsos väljarbarometer). 

Sverige är fortfarande en ganska fantastisk plats på jorden.

Märkligt är dock hur selektiv alarmismen är, Åkesson är ju inte helt konsekvent när han målar sin dystopi. I en stor intervju med Expressen (1/12-2019) manar han nämligen till lugn, förnuft och sans i klimatfrågan. Det är, säger han, ”obehagligt med det som kallas alarmism, där klimatdebatten handlar om att vi få panik, må dåligt och gå runt med ångest”. Migrationsalarmismen däremot, den sitter lika bekvämt som en skräddarsydd kostym.

Vågar man påstå att diskrepansen har en viss, tja, främlingsfientlig nyans? Kanske inte, man får ju inte ens säga rasist i det här jävla landet längre. Så vid närmare – och välvilligare – eftertanke är det förstås möjligt att den handlar om gammal vanlig okunskap, men hur duktig Åkesson än blir på att linda in sitt invandringsmotstånd i välfärdsargument har några av oss kvar det där som kallas ett minne.

Att ingen har berättat för honom hur väl de två sorternas alarmism går ihop upphör dock aldrig att förvåna mig. 

Klimatförändringarna kommer att tvinga många, många fler människor på flykt. När och hur många är svårt att beräkna, men faktumet är enkelt: allteftersom delar av jorden blir svår- eller obeboeliga kommer fler människor att söka sig till platser som inte rubbas lika hårt, till exempel Sverige. 

Märkligt, visst, att den dystopiska sakligheten är så ointressant för någon som gjort karriär på att mångla samhällshärdsmälta?

Jag hyser inget hopp om att sådan desperation kommer mildra den nationalistiska främlingsfientligheten, tvärtom, och jag är inte tillräckligt konspiratorisk för att inbilla mig att Åkesson kallt räknar med att krisens utveckling sannolikt gynnar ressentimentet som hans politik är kokad på. Men alarmism-diskrepansen pekar fint ut hur lite förnuft, och hur mycket känsla, den sverigedemokratiska verklighetsbilden består av. 

Aktuellt-påståendet var bisarrt, och förlåt om jag svär: Sverige är fortfarande en ganska fantastisk plats på jorden. Försatt i en svår sits, absolut, men populistiska fiendebilder och självbedrägeri hjälper oss inte att montera ner den fossila infrastruktur som är ett reellt existentiellt hot mot allt vad mänsklig välfärd heter. 

Märkligt, visst, att den dystopiska sakligheten är så ointressant för någon som gjort karriär på att mångla samhällshärdsmälta? 

Hela världen – från korallrev, sibirisk permafrost och tibetanska glaciärer till australiska bränder, bangladeshiska kuster och boliviansk torka – är ju ett utsatt område i dag. Det är akut. Det blir fort värre. Vi bör vara väldigt oroliga. 

All politik som inte gör detta till sin utgångspunkt är, sedan en tid, irrelevant. 

 

Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.