Victor Malm

Sverige borde agera som moralisk stormakt

Prisade journalisten och hennes syster evakuerade till Sverige
Per Anger-pristagaren Najwa Alimi har lyckats fly från Kabul till Sverige.
Foto: SVT / SVT

Journalister och andra i det fria ordets tjänst är särskilt utsatta när talibanerna drar fram. 

Victor Malm uppmanar Sverige att agera som en moralisk stormakt måste. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

AFGHANISTAN. ”Meningen med journalistiken är att bidra till det demokratiska samhällets överlevnad. Medierna måste bidra till att försvara demokratin mot dem som försöker underminera eller avskaffa den.” 

Så avslutar erfarna public service-publicisten Erik Fichtelius sin nya bok ”Äkta nyheter”, ett stilla brandtal för den konsekvensneutrala nyhetsjournalistiken. Kanske har vi vant oss så vid en viss journalistisk självhögtidlighet att sådana formuleringar mest låter som fina, lite irriterande ord. Men när man följer händelseutvecklingen i Afghanistan hör man genast substansen i dem. 

Det är inte för inte som journalister är de första måltavlorna när hoppet om demokrati ska raseras. 

Ännu går det förvisso att rapportera från Kabul, det är Expressens Magda Gad ett lysande exempel på. Talibanerna har sagt sig vilja skydda journalister och respektera pressfriheten. En talesperson har till och med sagt att medierna kommer att vara nyttiga för samhället och kan användas för att rätta ledarnas fel.

Tyvärr finns det ingen anledning att lita på hans ord.

Länge har orden 'moralisk stormakt' spottats fram som ett hån mot svensk utrikespolitik, men nu kräver situationen att vi agerar som en.

Reportrar utan gränser har i förra veckan konstaterat att kravlistan på Afghanistans journalister växer för varje dag. De utsätts för trakasserier och våld och flera av dem har tvingats gömma sig. Talibanerna har beordrat tv- och radiokanaler att plocka bort serier och samhällsprogram med hänvisning till att islamisk lag måste respekteras. Ungefär 100 privatägda lokala medier har stängts ner. In trillar rapporterna om att talibanerna byter ut den inhemska nyhetsrapportering som finns kvar mot propaganda.  

Mest utsatta är kvinnliga journalister. Men också de som arbetat med yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och andra demokratiska frågor är i fara. En av dem har talat med Expressens Anna Gullberg. Hon gömmer sig med lyset av, ensam i Kabul. Hon fruktar för sitt liv. Har knappt mat. Vågar inte lite på sina grannar. Inte gamla vänner. En annan, Per Anger-pristagaren Najwa Alimi, gömde sig också i Kabul, men har nu lyckats ta sig till Sverige. 

Länge har orden ”moralisk stormakt” spottats fram som hån mot svensk utrikespolitik, men nu kräver situationen att vi agerar som en: Ta fram en plan för att evakuera hotade och utsatta journalister, människorättsaktivister och andra som arbetar i det fria ordets tjänst. Genomför den snarast. 

Och ge dem asyl. 

Annars kommer alla fina ord om demokrati och yttrandefrihet att eka hyckleri. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. 


Mats Larsson: Det händer i Afghanistan när USA lämnar.