RECENSION. Elon Musk har pungat ut 43 miljarder dollar för att bli Twitters ägare, en trivial summa för mannen bakom Tesla, ett företag som av börsen värderas till över 450 gånger sin egen vinst, i oktober förra året 1000 miljarder dollar, vilket också kan uttryckas som mer än två gånger Sveriges bnp. Trots att lilla Volvo sålde fler bilar än Tesla så sent som 2020.
Musk är alltså ungefär lika stor som en ganska stor stat, och den storleken ska han nu använda för att förnya Twitter. Göra plattformen till yttrandefrihetens förlovade plats på internet.
En del av förändringarna som han föreslår för plattformen som journalister, politiker och vanliga medborgare använder för att bråka och hitta nyheter låter ganska kloka. Han vill göra det svårare att verka anonymt, och rensa bort spam- och trollkonton. Men framför allt vill han stärka yttrandefriheten, vilket också verkar innebära en större tolerans mot åsikter som just nu kan innebära att man stängs av från tjänsten.
Ska man oroa sig för det?
Kanske, kanske inte.
Vi kan väl enas om att Twitter var ett träsk redan innan Elon Musk.
Precis vad Elon Musk tänker göra med Twitter återstår förstås att se, men bedömare har uppmärksammat hans lynniga inställning till kritik mot honom och Tesla, en ganska osund impuls om man vill försvara yttrandefriheten. Nu tror jag inte att han är beredd att betala miljarder för att rensa bort Elon Musk-skämt och Tesla-kritik från internet, åtminstone inte omedelbart, men relationen mellan makt och information måste alltid granskas.
Ett av världens största företag, i börsvärde räknat, är nu direkt kopplat till ett av världens största informationsflöden, som redan innan dess var konstruerat efter dimmiga, godtyckliga regler, snarare än en publicistisk idé.
Dåligt förstås, men visst låter det snarlikt grejer som redan finns? Typ Facebook, eller Youtube, eller Instagram – andra, jättestora informationsflöden som är direkt kopplade till företag som är värderade till flera gånger Sveriges bnp.
Det verkar vara lätt att glömma bort, vilket får mig att undra om inte Elon Musk i bästa fall har gjort världen en stor tjänst, och (för en kort stund) påmint om att det är en dålig idé att låta den digitala offentligheten regeras av ett feodalt fåtal superrika, som känner sig speciella, rentav utvalda av guden som vi på svenska kallar en börs i ständig rusning.
Vi kan väl enas om att Twitter var ett träsk långt innan Elon Musk.
Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.