Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Det här kan i värsta fall leda till mycket olycka

Linda ”lalinda” Hörnfeldt berättar mer om den nya sociala medie-hajpen som tagit världen med storm.
SOCIALA MEDIER. Det röstbaserade sociala mediet Clubhouse har tagit Sverige med storm under veckan som gått.
Foto: Christoph Dernbach / TT NYHETSBYRÅN /Skär

Victor Malm om det nya sociala mediet Clubhouse. 


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SOCIALA MEDIER. Det här kan i värsta fall leda till mycket olycka.  

Det nya, helt ljudbaserade sociala mediet Clubhouse nådde Sverige med full kraft under veckan, och precis som många andra i mediesfären har jag ägnat alldeles för många timmar åt att lyssna på och själv babbla i diverse samtal. På den tiden har mediet lyckats producera ett potentiellt juridiskt haveri plus ett slags livesänd korsning av mediedebatt och adrenalinstinn diskussion på Publicistklubben. Samt en massa meningslöst kackel, förstås, men det förra kändes som ett varningstecken.

Clubhouse består av röstchattrum och befolkas ännu huvudsakligen av såna som jag – medienunor, ungdomspolitiker, PR-nissar, influencers och andra förtappade själar. Love Bonnier konstaterade på de här sidorna att det hela fortfarande känns som ett kollektivt trevande, på väg att uppfinna sin egen funktion (4/2). Den stora skillnaden mot Twitter, Instagram och Facebook – livesänd röst, inte bild och text – är uppenbar, men kanske inte skillnadens besvärliga konsekvens: den stora skada en pladdrande tunga kan orsaka. 

Sagda ord är sagda, de går inte att redigera, inte att radera.

Att kalla sådant innehåll (detta vidriga ord) ett spännande framsteg för den digitala kommunikationen kräver nog en sällsynt entusiastisk själ.

I fredags såg vi risken det innebär gestalta sig när det i ett välbesökt ”rum” skvallrades om en person, varpå helgfirande journalister strax därefter kastade sig in i en medieetisk analys av skeendet. Den var klok och intressant. Men ändå. Det går undan nu. Jag vet inte om det är bra, jag ser något ganska komplicerat och jobbigt framför mig. I takt med att användarna blir många föreställer jag mig att sladdrande, kanske salongsberusade tungor kan ge upphov till fler rubriker än någonsin Hanif Balis twittrande. Och journalisternas livesända, oredigerade analyser kan nog bli ungefär lika många.

Ursäkta de stora orden. Det här kan mycket väl ha varit en enskild händelse, en olycklig händelse, nyhetens berusning. Jag ska inte måla svart. Jag har haft ganska kul på Clubhouse, även om jag fortfarande inte har den blekaste aning om hur mediet ska användas. 

Alex Schulman medverkade, enligt egen utsaga, i Expressens första ”rum” utan kläder på, och även om den eggande uppgiften kanske inte var menad som pregnant analys blev det en. Jag har känt mig naken. Det är lite genant. 

Ett av rummen jag hamnade i saknade namn, eventuellt var det mitt fel, jag är inte riktigt säker på om jag startade det. Min vän åt soppa och vi småpratade lite, jag tänkte stänga av och läsa min bok. Men plötsligt fylldes rummet på, och lika plötsligt hade flera timmar passerat. Det hela slutade med att jag bytte recept med Isabella Löwengrip. Hon berättade hur man gör äggröra med banan, jag hur man anrättar en delikat havregrynsgröt på köttbuljong, morot och chili. Dessutom delgav Björn Werner, GP:s kulturchef, sina tankar om blodkorv och riskokare. 

Och detta ägnade ganska många människor en ansenlig del av sin kväll åt att lyssna på. Det skäms jag för. Förlåt. Att kalla sådant innehåll (detta vidriga ord) ett spännande framsteg för den digitala kommunikationen kräver nog en sällsynt entusiastisk själ. Men det var trevligt, mingligt. Och såvitt jag vet var det ingen som riskerade att förtala någon.

Spännvidden är spännande. 

Vi får se vad det blir av den.


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=78997&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.