Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Victor Malm

Navid Modiris idéer leder till att skit sprids

Poddaren Navid Modiri
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Victor Malm synar Navid Modiris samtalsaktivistiska ideologi.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Navid Modiri har en poäng när han i SvD försvarar giganten Joe Rogan mot musikmastodonterna Neil Young och Joni Mitchell som nu lämnat Spotify i protest mot poddaren: Vi, det vill säga medierna, eller ”gammelmedierna” på modiriska, är ibland slarviga med ord.

Vi har tydligen återgett Neil Youngs anklagelser om att ”The Joe Rogan experience” ägnar sig åt desinformation okritiskt, och det är fullt möjligt att beteckningen är fel. 

Desinformation är ju inte samma sak som felaktig information, desinformation kräver ett vilseledande uppsåt. Jag kan inte uttala mig om volymerna av information som Rogan har producerat för Spotify – det skulle stjäla några år från en arkivforskares liv – men en grej är jag ganska säker på: Lyssnarskarans storlek gör att felaktig information kan få desinformationens effekt. 

Rättelser är journalistisk praxis av en anledning. Hur många sådana har Joe Rogan utfärdat? 

Mycket är ju alltid mer – och därför bättre – än mindre, eller hur?

Men problemet med Modiris försvar av ”The Joe Rogen experience” har egentligen inte med journalistiska principer att göra – många stora poddare fräser fritt – utan den bisarra bilden av offentligheten som lurar där bakom. Den är värd att titta närmare på.

Modiri är naturligtvis stolt fiende till cancellering och deplattformering, samt vän av nya medier. Skälen har med enkel matematik att göra. Mindre information, färre perspektiv och uppfostrande kommunikation som en passiv massa okritiskt sväljer? Inte bra! Att läsa en morgontidning gjord av yrkesskickliga och källkritiska journalister, eller rigoröst kontrollerad forskning? Inte heller bra. Alldeles för många kontrollinstanser och censureringsmöjligheter. 

Bättre är att lära sig lyssna på massor av perspektiv, ta till sig jättemycket information, allra helst från så många källor som möjligt. Det är så, menar Modiri, vi blir kritiska, fördomsfria människor. Huruvida perspektiven är okunniga eller meningslösa och informationen felaktig eller galen verkar vara irrelevant – det viktiga är att lyssna. På alla!

Översatt tror jag att hans aritmetiska banalitet typ betyder att fem myror kan slå ihjäl fyra elefanter. Mycket är ju alltid mer – och därför bättre – än mindre, eller hur? 

Ungefär så ser kunskapsteorin bakom de nya medierna – som Modiris podd ”Hur kan vi?” – ut. Konsekvensen av den är att hittepå, skvaller och kunskap får samma vikt och betydelse, en sorts nidbild av postmodernismen satt i publicistisk praktik: Ingenting är sant. Alla människor har sin egen ”värld” och varje snöflingas perspektiv förtjänar att höras, synas och spridas. 200 miljoner lyssnare i månaden, inte innehållet som sådant, är beviset för att idén är toppen. 

Jag är mer benägen att se interaktionen som ett toppenexempel på vad Modiris ideal kan leda till.

Hur bra det kan bli såg vi när Navid Modiri bjöd in alternativmedieprofilen Ingrid Carlqvist till ”Hur kan vi?” 2019. Carlqvist sa ungefär så här: 

”Det står ju i de islamiska skrifterna att ärbara kvinnor ska täcka sig så att männen ska veta vilka som är de ärbara kvinnorna och vilka som man får våldta ... nu trodde jag du skulle säga emot mig?”

Modiri svarade: ”Jag vet inte om det står så så jag kan varken säga bu eller bä.”

Expressens Jens Liljestrand kallade det då för en lysande karikatyr på svenskars djupt sittande konflikträdsla. Jag ser hellre interaktionen som ett toppenexempel på vad Modiris ideal kan leda till: Institutionaliserad okunnighet, dumhet och stor spridning av vilken skit som helst. 

Förlåt om jag håller för öronen. Jag vill inte cancellera någon, jag vill bara höra bättre försvarstal än det här.


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.  Två män i en podd: Är Sjölin medskyldig till myten om författarskolan?

https://embed.radioplay.io?id=103257&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil.