Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Därför ska P3 inte plocka bort Yasin

Yasin Byn.
Foto: Youtube

Krav har rests på att plocka bort den häktade rapparen Yasin från Spotify och P3. Victor Malm ber de kritiska opinionsbildarna att skilja på verk och person. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Författaren William S Burroughs sköt sin fru. Den legendariske producenten Phil Spector – vars julskiva från 1963 är lika älskad i dag som någonsin – avtjänar just nu ett långt fängelsestraff för mord. Yahya Hassan, den store poeten som dog ung i fjol, satt ett tag i fängelse för att ha skjutit en man i benet. Och erkände därefter ytterligare 42 brott, bland annat hot, misshandel och skadegörelse. 

Det här är inga nyheter. Ändå har jag aldrig sett politiker och opinionsbildare resa krav på att deras verk ska rensas bort från bibliotek, radio, affärer och strömningstjänster. Men nyheten om att rapparen Yasin häktats misstänkt för stämpling till människorov hann inte mer än brisera innan censorsimpulserna gav sig till känna.

Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, skrev på Twitter att Spotify borde rensa bort honom från sina rekommenderade spellistor. PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, var också ute och ryade, fast mot Sveriges Radio och P3, som enligt honom gullar med musiker som ”stödjer en sjukt destruktiv ungdomskriminalitet”. 

https://twitter.com/RobertHannah85/status/1345366271785897984?s=20

Det är inte jättesvårt att förstå vad han syftar på. Yasin snurrar regelbundet i etern, han är nominerad i två kategorier till årets P3 Guld. Och eftersom Anna-Karin Larsson, områdeschef för musiken på Sveriges Radio, dök upp i dagens ”Morgonpasset i P3” för att resonera om detta får man anta att Robert Hannah och PM Nilsson inte är ensamma om att vilja avpolletera den kriminella rapparen. 

Hon var nyanserad. Domen har inte fallit och Sveriges Radio ska inte agera domare, vi bör göra skillnad på person och verk, ja, hon sa de vanliga, enkla och nödvändiga sanningarna om saker som denna. Men hon öppnade också för att det existerar scenarion där Yasin kan fråntas sina prisnomineringar. ”Det är ju superknepigt, jag menar, det fattar ju alla.” Det kan dock ingen med ordentliga estetiska principer anse.  

https://twitter.com/NilssonPM/status/1345467626634571777?s=20

Vill man dela ut ett pris på konstnärliga premisser kan de konstnärliga premisserna inte bytas ut mot juridiska. Och när man bedömer musik kan man förstås inte börja döma eller ta mått på upphovspersonens privatliv. Det är helt olika saker. Ursäkta självklarheterna, men rätten att uttrycka sig konstnärligt är absolut, och åt kvalitet kan man inget göra – att Tupac dömdes till fängelse för sexuella övergrepp påverkar förstås hans personliga eftermäle, men knappast hans konstnärliga. 

Är det bra är det bra. Det är en banal men nödvändig princip för konstnärlig publicistik.

Och när opinionsbildare oroar sig för att rapkonsumenten i gemen är en Emma Bovary vars världsbild och moral utsätts för fara av den dekadenta musiken ska vi bara skratta åt dem. Det betyder inte att Yasin eller hans musik är from och harmlös, den kriminella livsstilen är förbunden med musikens innehåll och kan nog inte strykas ur en konstnärlig analys. Precis som Burroughs och Hassans författarskap inte kan frikopplas från deras leverne. Men domen över deras privatliv kan aldrig bli omdömet om deras verk.


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. Lyssna på ”Två män i en podd”

spotify:episode:70z7eVNBJ6fWHQQZdYx5uu

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.