Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Dags för Bulletins stjärnor att sjappa

Paulina Neuding var tidigare chefredaktör på Bulletin.
Foto: MARIA HANSSON
Ivar Arpi är Bulletins nuvarande chefredaktör.
Foto: Bengt Oberger / WIKIMEDIA COMMONS

Victor Malm kommenterar konflikten på nyhetssajten Bulletin. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. När nyhetssajten Bulletin lanserades var det många som ironiserade över uppmärksamheten som olika medier gav den nya tidningens många, högprofilerade rekryteringar. Medieinternt, muttrades det. Bryr sig läsarna verkligen om sådant? Är det inte bara journalisttjafs? 

Mitt svar är nej, jag tror faktiskt att det handlar om mer än så.

Det är en underdiskuterad del av den postmoderna kändiskulturen att opinionsjournalister som Ivar Arpi och Alice Teodorescu ungefär upptar den plats i det kollektiva medvetandet som romanförfattare gjorde på 1960-talet. De är inte bara profiler, de är varumärken i sig själva, superskickliga åsiktsproducenter, huvudroller i en hyperpolitisk tid. 

Bovar för några, hjältar för andra.

Och polarisering är en toppenbra affärsidé, särskilt i det stora kulturkrigets tid, det var därför jag ändå trodde att Bulletin skulle bli en välfungerande tidningsprodukt, att barnsjukdomar förvisso kan vara svåra, men är något som måste genomlidas. Att grejer får ta tid. Men dagens avslöjande i tidningen Journalisten har fått mig på andra tankar. 

De vill ha en åsiktsmaskin, frontad av kändisar. Det är ju valår strax.

Av artikeln framgår det att Bulletins ägare är missnöjda med tidningens stjärnor. En av delägarna har på eget bevåg publicerat en krönika, fått den avpublicerad och därefter försökt tvinga chefredaktören Paulina Neuding att återpublicera den. Sedan avgick hon. En annan vägrade låta redaktionsledningen framföra sina åsikter på ett digitalt stormöte, snyggt nog genom att helt sonika sätta Alice Teodorescu och Ivar Arpi på mute. En tredje sopade till sina anställda på Facebook. Nu kräver redaktionsledningen att vd Pontus Tholin avgår och att bolagsstyrelsen ombildas. 

Konfliktens kärna verkar vara att kändisarna som rekryterades från tunga poster i ”vänsterliberala medier” inte bara är kändisar. De är också erfarna journalister, vana vid välfungerande arbetsplatser och seriösa publicister som chefer. Det har blivit jobbigt för ägarna, som av allt att döma inte har varit superangelägna om att sjösätta en seriös publicistisk produkt. De vill ha en åsiktsmaskin, frontad av kändisar. Det är ju valår strax. 

Bulletins stjärnor gör nog klokt i att leta upp bakdörren och lämna byggnaden. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.