Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Coronastrategin har inte varit särskilt usel

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Victor Malm kommenterar efterspelet till Coronakommissionens första delrapport. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Coronakommissionens första rapport har kommit. Nu står det klart. Och tydligt. Sverige har hanterat coronapandemin åt helvete illa, Anders Tegnell, Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, Stefan Löfven och resten av regeringen är skyldiga till massdöden som pågår. Den allmänna smittspridningen har varit stor. Strukturproblemen inom äldreomsorgen har varit välkända länge, liksom underbemanningen på våra sjukhus. ”Regeringen tog inte hänsyn till verkligheten i sitt vägval”, skriver DN Ledare. Läs: åtgärderna har inte varit drakoniska nog.

Själv är jag inte så säker. 

Jag tänker inte ägna mig åt sifferhermeneutik – coronatyckonomin är lite som baseboll, har man efter det här året ett träffsnitt på över .300 förtjänar man en plats i hall of fame – men när jag kastar ett öga på statistiken, ser det inte ut som att coronakatastrofen har drabbat Sverige hårdare än en del av de länder som har arbetat med hyfsat drakoniska åtgärder? 

Vinner man då kunskap på att, gång efter annan, tolka Sverige som en anomali? Verkar det inte snarare vara så att våra nordiska grannländer står ut i statistiken, och det rätt rejält? Och bör vi inte i så fall hålla det för tänkbart att länder som Norge, Finland och Nya Zeeland har gjort något ytterst specifikt för att undvika såväl samhällsspridning som vårdkollaps och död? 

Vi har ju byggt ett samhälle för goda tider. För nätläkare, inte akutvård.

Ingen aning, ärligt talat. Men jag tror att det är bra ställda frågor, värda att få vettiga svar på tills nästa gång. För den kommer.

Klart står dock att den offentliga debatten om det hela har varit dålig. Lite panikslagen, framför allt tjurig och vred. Jag gick ut hårt mot Lena Einhorn och de 22, DN:s ledarskribent Erik Helmerson liknade Tegnell vid en överbefälhävare som med berått mod (sic!) skickade soldater i döden. Och däremellan finns massor av disparata dumheter. Det har varit ett dåligt år. Inte bara här, utan i hela världen.

Tanken är värd att pröva. 

Kan det vara så att ”den svenska strategin” har varit helt okej, inte bra, inte dålig, bara helt okej, att naturen slängde oss ett problem som nästan inget land har kunnat hantera? Och att misslyckandet är ganska globalt. Kanske oundvikligt. Vi har ju byggt ett samhälle för goda tider. För nätläkare, inte akutvård. Friska, inte sjuka.

En tråkig tolkning, men jag tror att den stämmer. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.


Hårda orden om regeringens åtgärder: ”Avgå”

Enligt coronakommissionen har Sverige misslyckats med att skydda de äldre

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=76618&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.