Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Corona-moralismen har blivit världsfrånvänd

Uteservering i Marseille precis innan utegångsförbudet trädde i kraft.Foto: Daniel Cole / AP

Kritiken mot de som samlas i natt- och uteliv trots pandemin blir allt starkare.

Victor Malm ser något världsfrånvänt sprida sig i det offentliga coronasamtalet. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. I måndags kom ett besked som överskuggades av mer akut mörka rubriker om tilltagande smittspridning, åter ökande sjukhusinläggningar och nya restriktioner, men det fick mig att stanna till. 

Den här pandemin har bara börjat”, sa socialminister Lena Hallengren till DN, men reportern fångade inte upp de ganska ödesdigra orden, utan gick vidare till frågorna som har upptagit oss i några månader. Nattklubbarna och köpcentren, kulturevenemangen och fotbollsmatcherna, det märkligt reglerade halvliv som sjukdomen har tvingat oss att föra sedan mars. 

Där är moralen i offentligheten ganska tydlig. Under en pandemi dansar man inte till retrohouse på Stureplan sent en natt i oktober. Visst, gå på teater, det är okej så länge den magiska 50-gränsen efterlevs, men gud nåde den som går på födelsedagsfest, blir lite full och kramar sina vänner. Pandemi för fan! Så gör man inte. 

Nej, ingen av oss lever ett vanligt liv just nu. Men jag vågar påstå att en betydande mängd av dem som inte är i riskgrupp lever ett långt vanligare liv än den offentliga moralen ger sken av. 

Samhällsspridningen är ju här, den kommer att pågå länge, i hög eller låg takt.

I fredags drack jag några öl med en vän, i lördags träffade jag två andra vänner över en middag, sedan knatade vi vidare till baren där vi har hängt varannan helg eller så i några månader.

Där följs restriktionerna skapligt, men knappast perfekt. Ibland beställer man öl i baren, ibland inte. Ytan är liten och det är svårt att hålla avstånd i toalettkön. Jag hade inte hört om någon började hosta ett par bord bort. Men i allt övrigt fungerar det, jag fortsätter gå dit. Precis som många, många andra. 

Det borde jag dock inte göra. Åtminstone inte enligt Lisa Bjurwald. I en krönika i Journalisten (5/10) argumenterar hon inte bara att vi journalister bör ”föregå med gott exempel” vad gäller restriktionsefterlevnaden, vi bör dessutom ”aktivt hjälpa till att stoppa samhällsspridningen”. 

Eller kanske på obestämd tid?

Höga förväntningar. Enkla att ha, i synnerhet om man som Bjurwald inte ser sig förpliktigad att stava ut vad de i praktiken innebär. Samhällsspridningen är ju här, den kommer att pågå länge, i hög eller låg takt. Hur ska den stoppas? Talar vi om en kraftigt förändrad politik, kanske det auktoritativa agerande som DN:s kolumnist, statsvetaren Gina Gustavsson vill att samhället ska använda för att hindra ”de starka och friska från att ta sig friheter på de skörares bekostnad”? (DN 21/10)

Man får anta det. Menar Bjurwald och Gustavsson dessutom att dessa, mer rejäla, smittspridningsstoppande frihetsinskränkningar ska råda i, tja, ett par år, eftersom vi alltså bara befinner oss i början av den här pandemin? Eller kanske på obestämd tid? Friheterna som starka och friska tar sig leder ju varje år till att sköra förlorar livet i endemiska influensor. 

Just nu står den offentliga coronamoralens kliniska, ibland världsfrånvända renhetskrav i vägen för ett nödvändigt samtal om det som redan sker på gatorna, de spontana, bristfälliga försöken att förhandla fram det vi allra mest behöver – en långsiktig uthållighet. 

 

Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.

 

 

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=73816&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.