KOMMENTAR. Ärketrollet Chang Frick har än en gång sått oro och upprördhet bland svenska journalister, särskilt gruppen som är så online att den förväxlar Twitter med verkligheten.
I går postade han en video som utgav sig för att återge ett samtal med Försäkringskassan. Med den ville han dupera Sveriges lördagsscrollande journalistkår att tro att det var självaste Chang Frick som fått den vulgärt stora elstödsutbetalning på över 700 000 kronor som många medier rapporterat om i veckan – och att stödet baserades på inköp i hans elhandelsbolag, inte privata utgifter.
Vill man framställa svensk förvaltning, politik och byråkrati som inkompetent och idiotisk är det svårt att komma på en bättre bild.
Och de som gärna ville framstå som lättlurade, naiva och benägna att tro vad helst som står på internet började genast dela videon, utan att granska saken. Tidningen Fokus skrev en artikel, nu avpublicerad. Ledarskribenter som Daniel Swedin (Arbetet) och Mattias Svensson (Svenska Dagbladet) spratt i taket. Även Agnes Wold gick på Fricks trolleri. Och det är kanske inte hela världen. Ibland är man svag. Jag hämtar mig aldrig från ett par skakande minuter av oförstånd när mina infödda vänner hävdade att det inte finns myrstackar i Stockholm. Och då hade jag ändå sett en i Judarskogen veckan innan.
Själv tycker Frick att han har trollat ”vänstern”, det är åtminstone vinkeln han valde när han avslöjade sitt lurendrejeri. Men även det är trollets verklighetsbeskrivning. Går man igenom flödet ser man fort att den digitala godtrogenheten saknar politisk färg.
Skillnaden mellan den och mitt lilla myrstackshaveri är att jag – tills nu – slapp redovisa min enfald offentligt. Twitter har nog gjort sitt för att undergräva allmänhetens förtroende för journalister och forskare, som borde ha kylan i ryggraden – särskilt när man konfronteras med en gycklare (i Shakespeares mening) som Frick – men förleds av de sociala mediernas gränssnitt.
Reagerar, skickar ut, skördar likes.
Nu har vi ett färskt exempel på denna entydiga dålighet.
Jag har en enkel lösning: logga ut, i alla fall en stund.
Läs en tidning, läs en bok.
Ta en promenad.
Touch grass.
Victor Malm är kulturchef på Expressen.