AUGUSTPRISET. Ingen är förvånad! Till slut. Det var något år sedan sist, faktiskt. Lydia Sandgrens ”Samlade verk” är förmodligen årets mest omtalade roman, och dessutom perfekt anpassad för den rådande halvisoleringens plötsliga oceaner av tid: stor, indragande och vacker. Plus lång.
”Ingen releasefest. Inga framträdanden. Inga bokhandelsbesök”, skrev debutanten, lite sorgset, här i Expressen under vårens alla inställda händelser, men hon fick något mycket, mycket bättre. Tusentals läsare. En kulturdebatt som handlade om huruvida romanen var jättebra eller bara bra. Och nu ett Augustpris.
Jag har inga invändningar. Jag hade förvisso glatt mig om Stefan Lindbergs ”Splendor” fick ta emot skjutsen in i den stora läsarskarans famn, och det är omöjligt att inte bli imponerad av Klas Östergrens underbara ”Renegater”, men Sandgren har åstadkommit något både stort och ovanligt: jag läste den på två eftermiddagar och hade inte en enda tråkig stund. ”Samlade verk” är 700 sidor sidor liv. Och relationer. Och bildande komplikationer. Den är försåtligt enkel och sällsynt smart.
Det är inte dåligt.
Sällan har den hemska tanken på att det man vill, drömmer om och önskar aldrig kommer att inträffa, att livet är en alldeles vanlig besvikelse, gestaltats med sådan lätthet. Martin Berg, Cecilia och Gustav Becker är namn som vi inte kommer glömma.
Detsamma gäller Elin Anna Labba, vars ”Herrarna satte oss hit” tog hem årets pris i fackboksklassen. Denna sorgsna berättelse om tvångsförflyttningen av samerna är förstås granne till Linnea Axelssons”Ædnan” som vann priset i den skönlitterära klassen 2018 (pris-kremlologerna kan börja teckentolka!), och jag är ganska övertygad om att det är böcker som kommer att läsas bredvid varandra i många år. Bortskämda med upplysande och vackra skildringar av denna mörka bit av Sveriges historia är vi knappast.
Årets barn- och ungdomsbok, Kristina Sigunsdotter och Ester Erikssons ”Humlan Hanssons hemligheter” kallades årets mest överraskande bok av Expressens kritiker Johanna Lindbäck: ”Glöm allt tillrättalagt och gulligt, Humlan Hansson levererar käftsmällar.” Det är inte dåligt.
Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.