Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Victor Malm

Åklagaren gör reklam för Aron Flams tråkiga bok

I dag inleddes rättegången mot författaren och komikern Aron Flam.
Aron Flam på väg mot rättegången vid Stockholms tingsrätt.Foto: JESSICA GOW/TT NYHETSBYRÅN

Victor Malm om rättegången mot författaren och satirikern Aron Flam. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Jag får vända i dörren. Tillsammans med ganska många andra besvikna och nyfikna. Rättegången mot Aron Flam drar, begripligt nog, publik, men Stockholms tingsrätt har anpassat sig efter den nya tiden. Här efterlevs stränga coronaregler. 

Ni känner säkert till historien. Omslaget på Flams bok ”Det här är en svensk tiger” pryds av en randig katt som blinkar mot betraktaren och lyfter tassen i en nazisthälsning, vilket har gjort de lättkränkta cheferna på Beredskapsmuseet utanför Helsingborg förbannade. Omslaget, menar de, strider mot upphovsrätten. Deras upphovsrätt. Den anspelar ju på Bertil Almqvists gamla bild. Och Bertil Almqvists gamla bild tillhör dem, ingen annan. Den ska pryda varor – kortlekar, pussel, glasunderlägg, nyckelringar – i deras shop, absolut inte fungera som en för tanken stimulerande del av svensk kultur. Och därmed basta.

Så kan tydligen ett svenskt rättsfall om upphovsrätt se ut år 2020. Det är idiotiskt och löjligt. Men när Aron Flam passerade genom folkmassan utanför rättegångssalen – med boken i nävarna, naturligtvis – såg han lugn och säker ut. Förhoppningsvis med all rätt. Precis som Per Svensson påpekar i DN är allt annat än en friande dom skandalöst. 

Det finns dock fler lager i den här historien. 

Ingenting särskilt är plötsligt en het litteraturvara.

En upplaga av Flams bok beslagtogs av polis i juni, och även om den sedermera fått mucka, har svenska myndigheter nu ägnat ganska omfattande resurser åt att marknadsföra komikerns platta sakprosa. Få orkar egentligen bry sig om en hårt vinklad, i bitar haveristisk tirad om att Sverige tillhörde andra världskrigets axelmakter, och att folkhemmet byggdes med pengarna man tjänade på att sälja vapen till Hitler. Klas Östergren har berättat allt det där mycket bättre, för längesedan dessutom. 

Men en bok som censureras? En författare som fråntas sin yttrandefrihet? Plötsligt står stora saker på spel, och då har vi inget annat val än att bry oss. Stå orubbligt och försvara rätten att i konstnärligt syfte göra vad fan som helst med gamla teckningar. Och då blir det som det blir: ”Det här är en svensk tiger” är inne på femte upplagan. Den säljs med polisens beslagsstämpel i inlagan. Ingenting särskilt är plötsligt en het litteraturvara. 

Kisar man ser det ut som att åklagaren och polismyndigheten har extraknäckt som Flams reklamare. Det är inget annat än enfaldigt.

 

Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.