Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Victor Malm blir redaktör på Expressens kultursida

Litteraturkritikern och redaktören Victor Malm.Foto: OLLE SPORRONG
Expressens redaktion.Foto: OLLE SPORRONG

Litteraturvetaren och kritikern Victor Malm anställs på Expressens kulturredaktion.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURNOTIS. Victor Malm har varit medarbetare på Expressens kultursida sedan 2013 då han var 23 år. Sedan drygt ett år har han också vikarierat som redaktör, en roll som nu övergår i en anställning.

– Victor Malm är en av de främsta i den unga generationen litteraturkritiker och skribenter. Hans beläsenhet och orädda inställning är ovärderlig på en kultursida, säger kulturchef Karin Olsson.

– Dessutom har Victor Malm som redaktör en ämnesmässig bredd och osnobbig samtalsglädje som passar kvällstidningens kultursida särskilt väl.

Victor Malm disputerade 2019 i litteraturvetenskap vid Lunds universitet med avhandlingen ”Är det detta som kallas postmodernism? En studie i Katarina Frostensons och Stig Larssons diktning” (Ellerströms). Han kommer från Kristianstad och Knislinge. 

– Expressen är Sveriges piggaste tidning. Och kultursidan leder vägen. Den är ett slags allvarlig retsticka som drivs av övertygelsen att det djupsinniga måste svänga. Utan att tumma på kulturkritiken. Jag kan inte tänka mig en bättre plats att vara på, säger Victor Malm.

Hur tycker du att kulturjournalistiken borde utvecklas kommande år?

Det finns mycket att göra. Och mycket att stå fast vid. Kritiken letar fortfarande efter former som passar det digitala landskapet och jag tror att vi kommer hitta dem. I dag ställs helt andra krav på att varje text är intressant i sig och den gamla anmälningsformen har svårare att hävda sig. Vi måste se till att kritiken som kunskapsform både anpassar sig och utvecklas.