Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi ville främja dialog över frontlinjen"

Ukrainas president Petro Porosjenko och Stefan Löfven.
Foto: Patrik C Österberg

Tord Björk försvarar tillsammans med redaktionen Ukrainabulletinen efter Karin Olssons artikel om "Kremlfjäsk".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Vi i redaktionen för Ukrainabulletinen tackar Expressen för den gratisreklam som kulturchefen Karin Olsson har gett oss genom att klistra på oss uttrycket "Kremlfjäsk". Detta med anledning av en rapport om rysk desinformation med UI:s chef för Rysslandsstudier som huvudförfattare, Martin Kragh.

Ukrainabulletinen och vårt internationella samarbete behövs. Vi får information via ett nätverk för att bekämpa högerextremism och populism som växte fram ur European social forum i Malmö 2008. Sommaren 2014 organiserade nätverket två resor för att främja dialog över frontlinjen, den ena resan till Kiev, Kharkov och Donetsk och den andra till Krim.

Fel uppgifter om högerextremt mingel

Mötet på Krim med oppositionen från hela Ukraina beskrevs strax därefter i Tord Björks artikel i tidningen Internationalen där även "de allvarliga inslagen av högerextrema nationalistiska krafter även i de nya utbrytarrepublikerna" togs upp. Kragh och Olsson ger stor uppmärksamhet åt Krimmötet. I rapporten ger Kragh felaktiga upplysningar om att mingel med europeiska högerextremister på ett annat samtidigt möte skulle ha förekommit.

Det är fel vilket framkommer om man läser Kraghs referenser där det står att mötena hölls med knappt två månaders mellanrum. Olsson skyler över Kraghs felaktiga rapporttext genom att i stället i stort sett berätta det som Tord Björk redan skrivit om när det var aktuellt 2014.

Guilt by association

Olsson beskriver Ukrainabulletinen i svepande slängar som "Ukrainakritisk på ett extremt ensidigt sätt”. Tidningen ges ut som pdf och sprids via nätet. Läs den och de två debattartiklar vi har varit med och undertecknat i Aftonbladet så märks genomgående samma intresse för fred och en humanitär anda med oro för civila offer på bägge sidor frontlinjen och yttrandefriheten i Sverige som Olsson är befriad från. Hennes guilt by association-metoder säger mer om henne själv än någon annan.


Tord Björk

Ukrainabulletinens redaktion

kulturen@expressen.se


Tord Björk är redaktör och miljöaktivist.


SVAR DIREKT: Tord Björk och Ukrainabulletinen har sitt sätt att beskriva verkligheten. Jag hänvisar återigen till min artikel "Hemliga namnen i studien om Kremlfjäsk".


Karin Olsson

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.