Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi vill lyssna till dig, din berättelse”

Dawit Isaak.
Esayas Isaak.
Foto: NORA LOREK
Jesper Bengtsson.
Foto: ÅSE BENGTSSON HELIN / ÅSE BENGTSSON HELIN
Ulrika Hyllert.
Foto: TOR JOHNSSON / SJF
Frida Edman
Foto: Svante Örnberg/pressbild / Bokmässan

Bokmässan i Göteborg bjuder i år in Dawit Isaak som gäst.

Inbjudan publiceras i dag som ett öppet brev på Expressens kultursida. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Käre Dawit,


Vi vill varmt välkomna dig till Bokmässan i Göteborg, 26 – 29 september 2019. Vi har planerat ett seminarium som vi önskar att du deltar i, där vi lyfter oron kring situationen i Eritrea. 

Vi vill lyssna till dig, till din berättelse. Vi är så många som försöker förstå vad det är som händer, freden mellan Eritrea och Etiopien som officiellt undertecknades för över ett år sedan väckte hopp. 

Men, föga har hänt trots öppna(re) gränser. Istället får vi uppdateringar om fortsatt oroväckande utveckling. Senast rapporterade Human Rights Watch att unga och barn tvingas in i militärtjänst till och med före de avslutat sin skolgång, och fortfarande ligger Eritrea på en av de sista platserna i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. 

Det är ett problem med vår inbjudan. Dawit, du är nu den journalist och författare som suttit längst i fängelse utan rättegång för att du yttrat dina fria ord. Det har gått många år nu, 18 år i september.  Du har antagligen inte ens möjlighet att tacka nej till att medverka, om du så skulle vilja. Som situationen är nu kan du inte ens kommunicera med din närmsta familj.  

Din bror Esayas Isaak är övertygad om att regimen snart kommer falla, han sänder oss länkar titt som tätt.

Vi ställer oss ofta frågan om vi gör tillräckligt, vad vi kan göra mer som organisationer, mediehus och Bokmässa samt vilka metoder den svenska regeringen använder för att du snart ska bli fri. Det är klart att vi undrar om samma metoder år efter år verkligen sätter press då onekligen föga verkar bli bättre för dig. Därför har vi även bjudit in Sveriges utrikesminister Margot Wallström att medverka i seminariet på Bokmässan. Tyvärr har hon tackat nej då hon befinner sig på resande fot. 

Aaron Berhane, som var din chef när du blev tillfångatagen, har gripande berättat vad som hände de där dagarna. Hur han ibland känner skuld, att ni som blev fängslade aldrig skulle lägga den skulden på honom men hur han själv är drabbad av den. Genom honom lär vi känna dig som journalist. Din bror Esayas Isaak är övertygad om att regimen snart kommer falla, han sänder oss länkar titt som tätt för att uppdatera oss på vad som händer i Eritrea. 

För din passion för det fria ordet hyser vi stor respekt. Samtidigt är vi många som vill lära känna dig bortom symboliken.

Yirgalem Fisseha Mebrahtu, en av Eritreas främsta poeter, fängslades också för några år sedan men släpptes efter 6 år. Genom henne får vi reda på hur det är att sitta i eritreanskt fängelse. Martin Schibbye, journalist och författare, har intervjuat människor i din närhet och genom hans bok får vi lära känna dig som person, din bakgrund och din kamp. Men, vi saknar din röst. 

Dawit, ibland blir du en symbol för yttrandefrihet. För din passion för det fria ordet hyser vi stor respekt. Samtidigt är vi många som vill lära känna dig bortom symboliken. Lära av dig och ditt arbete. Därför är denna inbjudan stående till den dag du kan komma till Bokmässan i Göteborg, eller har möjligheten att tacka nej om du så vill. Vi ser fram emot den dagen då du släpps fri, Dawit. I den väntan finns det en plats för dig på Bokmässan, fram till du släpps fri kommer den platsen stå tom. 


Frida Edman, mässansvarig Bokmässan i Göteborg

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser Sverige

Karin Olsson, kulturchef och stf ansvarig utgivare Expressen

Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit