Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi vill bara ha ett vanligt liv, Roland Paulsen!

Roland Paulsen. Foto: JESSICA SEGERBERG
Dag Granath. Foto: OLLE SPORRONG

Dag Granath tycker att Roland Paulsen är slarvig med beskrivningen av psykisk ohälsa.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Den psykiska ohälsan är ett folkhälsoproblem som behöver adresseras. Att Roland Paulsen lyfter denna fråga i DN (5/5) gläder mig. Vad för svar han förväntar sig i sin skepsis mot psykofarmaka ställer jag mig däremot frågande till.

För att bekämpa psykisk ohälsa behövs, enligt Paulsen, en politik som har ett annat syfte än att ”garantera ett vanligt liv – ett liv i skruvstäd mellan förskolan och äldreboendet”. Politiken behöver diskutera möjligheten att erbjuda något bortom detta vanliga liv, menar han och hänvisar till den ångestfyllda jaglitteraturen som en vägvisare till vad som gått snett i vårt samhälle.

Jag är inte en sämre person bara för att jag har en grundstämning i mig som är ångest.

Men majoriteten av dessa människor, ofta unga tjejer och killar, vill inget hellre än att kunna leva just ett vanligt liv.

Min egen erfarenhet av psykisk ohälsa har inneburit ett stort arbete riktat mot den egna självkänslan. Att behöva medicinera för att klara av livet kan lätt få en att tvivla på den egna förmågan. 

Under flera år behövde jag dagligen arbeta – genom terapi och på andra sätt – med att intala mig själv att jag inte är en sämre person bara för att jag har en grundstämning i mig som är ångest och som ibland kan urarta.

Martin Heidegger.

Heidegger och Kierkegaard

Paulsen ställer sig frågan ”varför upplever så många ett behov av kemisk assistans?”. Av alla de människor jag har träffat som brukar psykofarmaka så som SSRI eller motsvarande så är det ingen som ”upplever ett behov”. Vad de däremot upplever är stress, panikångest, depressioner eller andra typer av handikappande psykosomatiska tillstånd.

Skönlitteraturen kan lära oss mycket om människan, filosofin likaså. Heidegger och Kierkegaard har ökat min förståelse för både min egen och andra ångest. 

Den läkare som skriver ut läsandet av Heideggers ”Varat och tiden” som medicin mot panikångest kommer dock sannolikt inte att mötas av förståelse hos vare sig patienter eller läkare.

 

Av Dag Granath
Dag Granath är skribent.