Martin Luthers ökända antisemitiska skrift "Om judarna och deras lögner" gavs ut år 1543. Foto: - -
Martin Luthers ökända antisemitiska skrift "Om judarna och deras lögner" gavs ut år 1543.  Foto: - -

"Vi tänker inte naivt hylla Luther"

Publicerad

Peter Cornell har uppmanat Svenska kyrkan att under Reformationsåret 2017 göra upp med Luthers antisemitism.

Nu svarar Svenska kyrkan.

Peter Cornell lyfter i Expressen fram Martin Luthers skrift "Om judarna och deras lögner" från år 1543, och påminner om dess katastrofala historiska följdverkningar.

Det dröjde länge innan lutherska kyrkor på allvar började göra upp med detta svarta arv. 1984 antog dock Lutherska världsförbundet en skarp resolution som avvisade Luthers antijudiska utsagor. 

Svenska kyrkan antog år 2001 också samtalsdokumentet "Guds vägar – judendom och kristendom". Där tar vi avstånd från de kristna tankeformer som utnyttjats för att legitimera övergrepp mot det judiska folket.

 

Läs mer: Luthrad läsare - om en skrämmande tid 

Luthers judehat måste bearbetas 

Under Reformationsåret 2017 finns också flera exempel på hur vi fortsätter arbeta med frågan.

På den nyligen avslutade Teologifestivalen i Uppsala – ett av Svenska kyrkans fyra huvudarrangemang under Reformationsåret – var Luthers antisemitism och dess politiska följdverkningar i fokus under ett heldagsseminarium. 

Där presenterades bland annat forskning om hur svensk, kyrkoförankrad nazistvänlig politik formerade sig under 1930-talet under intryck av Luther.

På Bokmässan senare i höst, då reformationen är ett tema för Svenska kyrkan, kommer också flera arrangemang att behandla Luthers judehat. Allt detta ska ses som led i en kontinuerlig bearbetning. Luthers antisemitism är något vi ständigt måste göra upp med.

 

Läs mer: 500 år efter Luther - dags att gå i kloster 

Präglas av samhällsengagemang

Reformationsåret 2017 kan inte och får inte bli ett naivt hyllande av Martin Luther som person. 

Det vi uppmärksammar är ett historiskt skeende som påverkar oss än i dag. Vi blundar inte för dess mörka sidor, men ser samtidigt att reformatorisk teologi är en befriande och vitaliserande kraft. Den har bidragit till myndigförklarandet av den enskilda individen, den betonar alla människors förmåga att ta moraliskt ansvar. 

Lutherska kyrkor präglas i dag av ett starkt samhällsengagemang och det världsvida perspektivet. Det kommer också att vara tydligt närvarande vid Svenska kyrkans fortsatta satsningar under 2017. 

 

Cristina Grenholm Kyrkosekreterare, Svenska kyrkan 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag