Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi tänker inte naivt hylla Luther"

Martin Luthers ökända antisemitiska skrift "Om judarna och deras lögner" gavs ut år 1543.
Foto: - -

Peter Cornell har uppmanat Svenska kyrkan att under Reformationsåret 2017 göra upp med Luthers antisemitism.

Nu svarar Svenska kyrkan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Peter Cornell lyfter i Expressen fram Martin Luthers skrift "Om judarna och deras lögner" från år 1543, och påminner om dess katastrofala historiska följdverkningar.

Det dröjde länge innan lutherska kyrkor på allvar började göra upp med detta svarta arv. 1984 antog dock Lutherska världsförbundet en skarp resolution som avvisade Luthers antijudiska utsagor. 

Svenska kyrkan antog år 2001 också samtalsdokumentet "Guds vägar – judendom och kristendom". Där tar vi avstånd från de kristna tankeformer som utnyttjats för att legitimera övergrepp mot det judiska folket.


Läs mer: Luthrad läsare - om en skrämmande tid 

Luthers judehat måste bearbetas 

Under Reformationsåret 2017 finns också flera exempel på hur vi fortsätter arbeta med frågan.

På den nyligen avslutade Teologifestivalen i Uppsala – ett av Svenska kyrkans fyra huvudarrangemang under Reformationsåret – var Luthers antisemitism och dess politiska följdverkningar i fokus under ett heldagsseminarium. 

Där presenterades bland annat forskning om hur svensk, kyrkoförankrad nazistvänlig politik formerade sig under 1930-talet under intryck av Luther.

På Bokmässan senare i höst, då reformationen är ett tema för Svenska kyrkan, kommer också flera arrangemang att behandla Luthers judehat. Allt detta ska ses som led i en kontinuerlig bearbetning. Luthers antisemitism är något vi ständigt måste göra upp med.


Läs mer: 500 år efter Luther - dags att gå i kloster 

Präglas av samhällsengagemang

Reformationsåret 2017 kan inte och får inte bli ett naivt hyllande av Martin Luther som person. 

Det vi uppmärksammar är ett historiskt skeende som påverkar oss än i dag. Vi blundar inte för dess mörka sidor, men ser samtidigt att reformatorisk teologi är en befriande och vitaliserande kraft. Den har bidragit till myndigförklarandet av den enskilda individen, den betonar alla människors förmåga att ta moraliskt ansvar. 

Lutherska kyrkor präglas i dag av ett starkt samhällsengagemang och det världsvida perspektivet. Det kommer också att vara tydligt närvarande vid Svenska kyrkans fortsatta satsningar under 2017. 


Cristina Grenholm Kyrkosekreterare, Svenska kyrkan