Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi talar klarspråk om pressfriheten

Jonas Nordling och Arne König svarar Murat Kuseyri och Kurdo Baksi.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Murat Kuseyri och Kurdo Baksi efterlyser (Expressen 7/5) Journalistförbundets åsikt om att svenska journalister deltagit i en resa till Turkiet, enligt dem betald av den turkiska staten.
Journalistförbundet har inte på något sätt varit inblandat i en sådan resa.
Det finns dock många anledningar, inte minst utifrån synen på mänskliga rättigheter, för journalister att åka till Turkiet. Våra yrkesregler innebär dock, som skribenterna påpekar, att ställningen som fri och självständig journalist inte får misstänkliggöras. Om någon av våra medlemmar anses ha brutit mot någon av yrkesreglerna står det vem som helst fritt att anmäla vederbörande till Yrkesetiska Nämnden.
När det gäller vår inställning till den turkiska synen på pressfrihet lär inte någon kunna hävda att vi varit otydliga. Det svenska Journalistförbundet har mycket aktivt stöttat den Europeiska Journalistfederationens kamp för frigivande av alla fängslade kolleger i Turkiet. Adoptionskampanjer har genomförts, där journalistklubbar i Sverige aktivt uppmärksammat enskilda kolleger i turkisk fångenskap. I flera fall har detta arbete varit betydelsefullt för kollegers frisläppande. Journalistförbundet deltog också i den TCO-delegation som i april besökte Turkiet för att uppmärksamma brott mot fackliga rättigheter.
Journalistförbundets budskap till den turkiska regeringen har hela tiden varit enkelt: journalister fängslas inte i en demokrati.


Jonas Nordling, ordförande Svenska Journalistförbundet

Arne König, ordförande Europeiska Journalistfederationen

kulturen@expressen.se