Karin Olsson är kulturchef på Expressen. Foto: OLLE SPORRONG
Karin Olsson är kulturchef på Expressen. Foto: OLLE SPORRONG

Vi som var på väg att bli avtrubbade

Publicerad
Uppdaterad

Eiffeltornet i Paris ska släckas vid midnatt natten till lördag med anledning av attacken mitt i Stockholm. Den uppgiften gör något med mig. 

Expressen har tidigare lyst upp Expressen/DN-skrapan i Stockholm med den franska flaggan för att markera vårt stöd efter terrordåden i Paris. Jag har fortfarande en bild på det i mina sociala medie-profiler. Trikoloren som ett slags symbol för projektet Europa gör den gångbar långt efter förödelsen städats undan och de döda begravts. Frihet och förnuft, jämlikhet och broderskap. Värden förknippade med det öppna, demokratiska samhälle som terrorister av detta slag vill försöka underminera.

 

Solidariteten i Paris påminner mig om att vi nästan har varit på väg att bli avtrubbade. De senaste åren har terrordåden i västvärlden varit täta: Norge, Köpenhamn, Paris, Nice, Orlando, Bryssel. Dåden i London och Berlin, båda helt nyligen och utförda med liknande metoder som i Stockholm, passerade utan lika många stora ord. Vardagslivet återvände snabbt. Keep calm and carry on. Man kan forska i om den effekten är dålig, eller om den rentav gör att intresset för att begå terrordåd blir mindre. Fungerar inte attackerna som giftgas av skräck, varför sätta planerna i verket? Någon gång ska väl också denna våg av terror ebba ut, som den gjort under tidigare perioder i historien?

 

Men när människor massakreras i Stockholm en kylslagen eftermiddag i april, vid det Åhléns där jag i tisdags hastade in för att köpa ett par nya strumpbyxor och där min son i går var på väg till bio, är det omöjligt att bara borsta av sig och direkt fortsätta som om – nästan – ingenting hade hänt. Varken turister, affärsresenärer eller medborgare kan undvika denna hubb mitt i staden. Taimour Abdulwahab misslyckades med sin terrorattack under julhandeln 2010, även den gången vid Drottninggatan. Platsen är centrum för både konst och kommers. Operan, Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern ställde in föreställningarna efter fredagens dåd. Människor vågade inte lämna sina kontor för att åka hem eller hämta barnen. Tunnelbanan stängde. Det var ett Stockholms city som vi nog aldrig har sett det förut. Det är lättare att käckt hävda att man inte ska bli rädd när det handlar om en stad långt borta. Betydligt svårare när det handlar om Sveriges huvudstad. 

 

Men teatrarna ska snart spela igen. Tunnelbanan har i skrivande stund rullat i gång och på arbetsplatserna blir det ändå helg, trots allt, och man beger sig hemåt. Efter terrordådet på Bataclan i Paris skrev författaren och Expressens kulturskribent Malte Persson dikten "Efter ännu ett terrordåd". De sista stroferna lyder: "De dödas språk kan ingen översätta. / De levandes är svagt. Vad som än sker / är det som gäller dock: att fortsätta. / Att fortsätta, det är det enda rätta".

Jag läser den flera gånger och tänker att det är så det kommer – och måste bli.

 

LÄS MER - Jonas Gardell: Vi kommer inte låta dem ta vårt Stockholm ifrån oss

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag