Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vi skakade om i de socialistiska kulorna"

Ulf Ekman är numera katolik. Foto: Suvad Mrkonjic
Eric Schüldt. Foto: Ylwa Yngvesson

Eric Schüldt möter Ulf Ekman i podcasten "60 minuter"

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på Ulf Ekman

Ladda ner avsnitt

I det senaste avsnittet av podden "60 minuter" gör Eric Schüldt en avstickare från huvudfåran av svenska kulturpersonligheter och träffar Ulf Ekman, grundare av församlingen Livets ord och nybliven katolik.

Det blir ett samtal som spänner över brinnande tro och djup andlighet - men också hur man överlever när drevet går. Sedan Ulf Ekman grundande frikyrkoförsamlingen Livets ord 1983 har han fått vänja sig vid att se sitt ansikte på löpsedel efter löpsedel.

- Jag kan fortfarande inte förstå vad det var så märkligt med oss. Men det började spetsa till sig ganska snabbt. Det blev teologiskt polemiskt från andra kristna, och då hakade medierna på, säger Ulf Ekman.

Själv tror han att det starka motståndet beror på att Sverige just hade genomgått en period av omfattande sekularisering. En nystartad frikyrka som ville sprida evangeliet till hela Sverige "skakade om i de socialistiska kulorna rejält".

- Jag minns ett tillfälle när flera tusen gick ner på knä i Uppsala och bad för stadens frälsning. Det är klart att det blev uppmärksamhet kring det.

 

Eric Schüldt berättar att han i sin barndom blev lite rädd när han såg Ulf Ekman på tv, något som får Ekman att brista ut i ett skratt.

- Nej, jag blev ingen kändis i någon populär bemärkelse. Men samtidigt förstod jag att det inte fanns någon annan väg att gå. Det var en del av det kristna livet helt enkelt.

Periodvis levde hans familj under hot. En bomb exploderade i foajén till Livets ords kyrka i Uppsala, en annan i hans egen brevlåda.

- Det var ett resultat av medias kampanj och det slog, inte minst mot barn i församlingen som ibland blev påhoppade av vuxna människor, säger Ulf Ekman.

 

För drygt ett år sedan lämnade Ulf Ekman och hans fru Birgitta plötsligt Livets ord, och blev i stället bekännande katoliker. Det var ett beslut som rörde upp starka känslor i församlingen. Men för Ulf Ekman hade den inre resan pågått under en längre period.

- Kärnan i det kristna livet är ändå denna heliga osäkerhet. När du börjar bli trygg kommer Jesus och utmanar dig på nytt. Så har det varit med jämna mellanrum för mig.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar och poddar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!