Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi muslimer måste ställa upp när judar attackeras

Nalin Pekgul.
Foto: ALEXANDER DONKA
Synagogan i Göteborg kärleksbombas efter lördagskvällens attack
Foto: NORA LOREK/ TT / TT NYHETSBYRÅN

I Sverige har vi länge utgått ifrån att rasism är någonting som bara är riktat från svenskar mot invandrare.

Nalin Pekgul skriver om antisemitismen bland muslimer och varför hon i söndags bar en Davidsstjärna.

KULTURDEBATT | ANTISEMITISM. När jag hörde talas om attacken mot en synagoga i Göteborg där ett 20-tal ungdomar hade fest blev jag ledsen och förfärad. Antisemitismen är vidrig hur den än yttrar sig. Men om någon skulle få för sig att urskulda attacken med att människor är upprörda över Donald Trumps beslut att betrakta Jerusalem som Israels huvudstad är vi inne på en farlig väg. Våld är aldrig försvarbart och dessa unga svenskar kan inte hållas ansvariga för Trumps Mellanösternpolitik. 

Om alla kan ta sig rätten att ge sig på någon när de blir upprörda över vad som händer på andra sidan jorden kommer ingen att gå säker.

Tyvärr är jag inte lika förvånad som jag är förfärad. Under många år har jag oroat mig för antisemitismen bland muslimer i Sverige. Jag upplever att kunskapen om vad som ens utgör antisemitism är låg hos många muslimska invandrare. De har bara Israel-Palestina-konflikten för ögonen.

Förintelsen del av historien

I Europa är också Förintelsen en del av den egna historien. Även om olika länder har gjort upp olika väl med den historien måste den ta en betydande plats i varje sanningsenlig historieskrivning. Den svenska skolundervisningen reser därför frågan om hur Förintelsen kunde vara möjlig. Att därefter välja nazismen eller antisemitismen är ett stort och tabubelagt steg. I andra delar av världen har man inte fått samma kunskap. Ungdomar från Mellanöstern kan därför komma undan med att sitta hemma och bagatellisera eller relativisera nazismen utan att möta det motstånd som barn till svenska föräldrar normalt möter.

I Tensta har jag träffat ungdomar som påstår att Förintelsen aldrig har ägt rum. För många år sedan berättade vår förskräckte son att några kvinnor hade suttit hos mormor och påstått att det var judarna som låg bakom 11 september. Jag vet att min mamma och hennes väninnor varken har en mer eller mindre fördomsfull syn på judar än på andra för dem främmande grupper. Däremot är de ett exempel på okunskap om att de konspirationsteorier som de låter sig fascineras av är en del av ett större, ondskefullt mönster. Jag blev tvungen att förklara för min mamma varför hon inte kan låta folk prata på det sättet och berömde min son för att han hade reagerat.


LÄS MER - Somar Al Naher: Så hjärntvättas vi syrier att hata judar

Glad över Stefan Lövens reaktion

I Sverige har vi länge utgått ifrån att rasism är någonting som är riktad från svenskar mot invandrare och samtidigt missat rasismen mellan grupper. Därför är jag glad att statsminister Stefan Löfven nu så tydligt tar upp problemet med antisemitismen bland människor som har sitt ursprung i Mellanöstern.

I söndags kände jag att jag inte kunde låta attacken mot en judisk ungdomsfest passera utan någon liten markering från min sida. Jag tog därför på mig ett halsband med en Davidsstjärna som jag har fått i 50-årspresent när jag gick till Tensta centrum. I min fördomsfullhet hade jag väntat mig åtminstone någon otrevlig kommentar eller fientlig blick. Men de enda reaktioner jag fick var ett visst diskret och förvånat intresse. Sedan dess har ett par människor kommit fram till mig och varit glada över min markering och sagt att de absolut inte vill ha hemländernas konflikter här i Sverige.

När Donald Trump talade om att han hade planer på att upprätta en databas över muslimer sa ledaren för Anti-Defamation League (ADL) Jonathan Greenblatt, som bland annat arbetar emot antisemitism, att han kommer att registrera sig som muslim. Madeleine Albright, USA:s tidigare utrikesminister, katolik som först i vuxen ålder fick kännedom om sina judiska rötter, gick ut på Twitter och meddelade att även hon var beredd att registrera sig som muslim.

Det är glädjande att se hur judar och andra i USA tar ställning för muslimerna när deras medborgerliga rättigheter hotas. På samma sätt måste vi muslimer ställa upp för judar när de attackeras i Sverige.


Av Nalin Pekgul

Nalin Pekgul är sjuksköterska, skribent och medarbetare på Expressens kultursida. 2014 skrev hon boken "Jag är ju svensk" tillsammans med Cheko Pekgul.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.