Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi måste vara förberedda på att svenskar fängslas

Förra utrikesministern Margot Wallström utfrågas om det omskrivna Sheraton-mötet.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai har varit frihetsberövad i över 2 000 dagar.
Foto: ANGELA GUI / PRIVAT
Sheraton hotell i Stockholm.
Foto: SHERATON
Kurdo Baksi är journalist.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Under ett hemligt möte på Sheraton försökte två kinesiska agenter tysta den svenske bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela. 

Kurdo Baksi föreslår en yttrandefrihetsenhet på UD för att kunna hantera frågorna bättre i framtiden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. I dag utfrågas förra utrikesministern Margot Wallström i Konstitutionsutskottet om vad hon och utrikesdepartementet visste om det omskrivna Sheraton-mötet.

Två kinesiska agenter försökte tysta den svenske bokförläggaren, poeten och Tucholksy- pristagaren Gui Minhais dotter Angela. Syftet med mötet för drygt två år sedan var att stoppa hennes kamp för sin far, inte minst den mediala uppmärksamheten.  

Angela Gui gick till mötet eftersom Sveriges förra ambassadör i Kina, Anna Lindstedt höll i mötet. I somras frikändes Lindstedt på Stockholms tingsrätt just för Sheraton-skandalen.

Gui Minhai har nu varit frihetsberövad i över 2 000 dagar för regimkritiska böcker på sitt förlag Mighty Current och sålt dem i sin bokhandel Causeway Bay Books i Hongkong. 

UD måste vara förberett på att despotiska stater kommer att frihetsberöva svenskar också i framtiden.

Dagens utfrågning av Wallström lär knappast ge oss några svar om hon på förhand var informerad om Sheraton-mötet. Men det är viktigt att Sveriges utrikesdepartement lär sig något av Gui Minhai-fallet så att felaktigheter inte upprepas i ”försöken” att rädda svenskar som kommer sitta bakom galler bara för att de har använt sig av sin yttrandefrihet. Stater som Ungern, Polen, Kina, Turkiet gör allt för att exportera sin definition av yttrande(o)frihet. 

UD måste vara förberett på att despotiska stater kommer att frihetsberöva svenskar också i framtiden. Varför inte inrätta en yttrandefrihetsenhet med kompetenta tjänstemän som i god tid kan identifiera yttrandefrihetsfångar och med rätta metoder hjälpa dem? En självklar handbok för en sådan enhet är Gui Minhais diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret”. Från pärm till pärm ger oss Gui Minhai alla nödvändiga kunskaper om hur en svensk yttrandefrihetskämpe kidnappas i ett tredje land och förs över till Kina utan att Sverige agerar: 

Vet du, Svensson, min vän,

Hur djupt jag längtar efter dig

I den oändliga ensamheten väntar jag på att du ska komma

Medan jag uthärdar förnedring och hopplöshet

(ur dikten I väntan på Svensson)


Kurdo Baksi är journalist och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Lägg ut!”

https://embed.radioplay.io?id=82648&country_iso=se

En podcast om journalistik och medieveckan – av Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind. Varje fredag med en spännande gäst.