Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi måste ta vaccinet – annars tar mutanten oss

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: TOBY MELVILLE / AVALON / STELLA PICTURES/AVALON
Forskaren och kulturskribenten Farshid Jalalvand.
Foto: Saman Bakhtiari

Farshid Jalalvand påminner om att viruset kommer att fortsätta mutera – och att tiden tickar.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PANDEMIN. De antika grekerna hade en talang för bildspråk. Möjligheternas gud – Kairos – gestaltade de med endast en hårlock i pannan, på ett i övrigt skalligt huvud. Budskapet var tydligt: man måste fånga möjligheten när man har den framför sig. När Kairos flugit förbi med sina bevingade fötter får man inte längre tag på honom.     

Det har under de senaste dagarna kommit alarmerade rapporter från Storbritannien om en ny coronavirusmutant. Att virus – speciellt RNA-virus som Sars-CoV2 – ständigt muterar är ingen nyhet, det är så de beter sig. Det som är betydelsefullt ur ett pandemiperspektiv är främst om uppkomna mutationer påverkar smittspridning, förvärrar infektionsförlopp eller hämmar medicinska behandlingar. 

Med tanke på den korta tid som gått sedan mutanten upptäcktes hänger dessa vetenskapliga frågor fortfarande i luften, men preliminär data tyder på att mutantviruset har ett 45–50 procent högre R0-värde, det vill säga den sprids till fler jämfört med ursprungsviruset. Detta på grund av en förbättrad inbindning till mänskliga cellreceptorer. 

Ett smittsammare virus motiverar hårdare restriktioner för att bryta smittkedjor. Julen ställdes in i London.

Människor i hela världen, också här hemma i Sverige, måste i så hög utsträckning som möjligt vaccinera sig.

Än så länge finns det inga indikationer på att mutanten orsakar allvarligare sjukdom, gudskelov. Mer olycksbådande är att mutationen sitter i spikeproteinet – delen av viruset som många i utvecklingen långt framskridna vacciner använder som ”efterlysningsbild” för att lära immunförsvaret att känna igen Sars-CoV2. Det är inte fullständigt kartlagt än, men det verkar som att mutanten i dagsläget inte skiljer sig tillräckligt mycket från ursprungsviruset för att upphäva vaccinernas effekt – vaccinernas ”efterlysningsbild” fungerar fortfarande.  

Men viruset kommer att fortsätta mutera. Ju längre tid uppbyggnaden av flockimmunitet tar – antingen genom vaccination eller naturliga infektioner – desto större risk att en mutant som vaccinerna inte är verksamma mot uppstår av slumpen. Den kommer då slå ny rot i befolkningen, och pandemin fortsätter. 

Den engelska mutanten – om den verifieras vara mottaglig för vaccinerna – kan tjäna som en ödesdiger påminnelse. Viruset är under ständig utveckling och vi måste få bukt med pandemin så fort som möjligt för att undvika att det startar en ny löpeld just när vi håller på att släcka den första. Rikare länder måste hjälpa mindre rika länder med tillgång till vaccin. Det är både en rättvise- och säkerhetsfråga. Människor i hela världen, också här hemma i Sverige, måste i så hög utsträckning som möjligt vaccinera sig. 

Om vi inte tar tag i Kairos lock nu när vi har chansen kommer denna gyllene möjlighet att bli av med pandemin flyga förbi. Det som då återstår är mer restriktioner, ytterligare elände och ännu längre väntan på normalitet. Kairos skalliga bakhuvud kommer i det skedet att vara en förfärlig syn. 


Av Farshid Jalalvand
Farshid Jalalvand är fil dr i mikrobiologi vid Lunds universitet och kulturskribent.

Lyssna på ”Två män i en podd”

spotify:episode:70z7eVNBJ6fWHQQZdYx5uu

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.