Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

'Vi måste prata om det kvinnliga gatuvåldet'

Johanna Lazcano, skådespelare på bland annat Dramaten.
Foto: Privat
MFF.s Tobias Sana med hörnflaggan i högsta hugg.
Foto: Adam Ihse/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Glöm fotbollsbråken och stöket på läktarna – den riktiga samhällsfaran är teatertanterna.

Johanna Lazcano skriver om kvinnomaffian som sätter skräck i staden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är mycket prat om fotbollsbråket på Gamla Ullevi i går. En smällare kastades in på plan på en spelare. En norsk hockeyspelare sprang samma väg. En flagga kom på retur.

Nog. Vi måste börja prata om det kvinnodominerade gatuvåldet.

Ni vet vad jag menar. Det är samma sak, år efter år. Dramaten presenterar säsongens kommande pjäser – och delar av Stockholms innerstad förvandlas till en veritabel krigszon. Så även detta år.

Jag går Hornsgatan fram och svänger just ner mot Slussen när jag noterar helikoptrar ovanför NK och Grand Hôtel. I samma stund hör jag vrålen. Det kommer från Katarinavägen. En plommonfärgad massa av tiotusentals kvinnor i olika åldrar vältrar sig ner från Söders höjder i riktning mot Nybrokajen. Deras bröl är fullständigt öronbedövande. Samtidigt som de skriker ramsor om Per Olov Enquist och Malin Ek så blåser de i lergökar och slamrar med grytlock. Karl XII:s torg är nersölat av räkmackor och biskvier. Det stinker kaffe och chablis. I NK:s huvudentré sitter flera kvinnor och kissar. En av dem försöker inte ens dölja sig utan visar upp hela könet för ett gäng tonårskillar som snabbt går därifrån. Jag hinner se att en av dem gråter.


LÄS MER: Skandalscenerna – Blåvitt-MFF avbruten

"Dramaten suger kuk"

Som vanligt når kaoset sin höjdpunkt i Berzelii park. Dramatens abonnenter har barrikaderat sig i den östra delen av parken. På andra sidan statyn av Jöns Jacob Berzelius står Stadsteaterns fundamentalister och skriker. En jättelik pinata i form av Helena Bergström hissas upp i ett träd och slås sönder av besvikna soppteaterbesökare.

En grupp äldre damer håller upp en banderoll med texten "Dramatens O'Neill-uppsättningar suger kuk". När någon ropar att Stadsteaterns rollsättare är köpt är slagsmålet ett faktum. Pappor med barnvagnar rusar från platsen i panik när de försöker skydda sina barn från folkmobben. Premiären på stora scen får avbrytas. Någon kastar upp ett värmeljus på scenen som nästan träffar Ingela Olsson i huvudet och strax därpå rusar en skådespelerska från norska Nationaltheatret upp på scenen och skriker Jeg vil også jobbe Dramaten! Hon medger senare att det är en del av ett "bet."

LÄS MER: IFK Göteborg ber om ursäkt för skandalen

Ska skattebetalarna stå för detta?

Hur så mycket aggressivitet kan födas ur ett intresse som egentligen borde skapa glädje och gemenskap är obegripligt. Vissa tycks bara ha kommit dit för att skrika okvädningsord om Elin Klinga. Det krävs både piketbussar och ridande poliser för att få ordning på kaoset på stan. Ett hundratal kvinnor forslas ut till Birka och 23 abonnenter tags om hand på häktet.

Kvar i röran står vi vanliga skattebetalare och undrar vad som hände. Är det verkligen rimligt att vi ska betala för all denna skadegörelse? Vore det inte ärligt talat mera rättvist om teatrarna själva stod för säkerhetsarrangemangen kring en premiär? Så kunde vi lägga skattepengarna på något som verkligen bidrar till samhällsutvecklingen i stället.

Fotboll för medelålders män till exempel. 


Johanna Lazcano

Kulturen@expressen.se

Johanna Lazcano är skådespelare, bland annat på Dramaten.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.