Johanna Lazcano, skådespelare på bland annat Dramaten. Foto: PrivatJohanna Lazcano, skådespelare på bland annat Dramaten. Foto: Privat
Johanna Lazcano, skådespelare på bland annat Dramaten. Foto: Privat
MFF.s Tobias Sana med hörnflaggan i högsta hugg. Foto: Adam Ihse/Tt / TT NYHETSBYRÅNMFF.s Tobias Sana med hörnflaggan i högsta hugg. Foto: Adam Ihse/Tt / TT NYHETSBYRÅN
MFF.s Tobias Sana med hörnflaggan i högsta hugg. Foto: Adam Ihse/Tt / TT NYHETSBYRÅN

'Vi måste prata om det kvinnliga gatuvåldet'

Publicerad

Glöm fotbollsbråken och stöket på läktarna – den riktiga samhällsfaran är teatertanterna.

Johanna Lazcano skriver om kvinnomaffian som sätter skräck i staden.

Det är mycket prat om fotbollsbråket på Gamla Ullevi i går. En smällare kastades in på plan på en spelare. En norsk hockeyspelare sprang samma väg. En flagga kom på retur.

Nog. Vi måste börja prata om det kvinnodominerade gatuvåldet.

Ni vet vad jag menar. Det är samma sak, år efter år. Dramaten presenterar säsongens kommande pjäser – och delar av Stockholms innerstad förvandlas till en veritabel krigszon. Så även detta år.

Jag går Hornsgatan fram och svänger just ner mot Slussen när jag noterar helikoptrar ovanför NK och Grand Hôtel. I samma stund hör jag vrålen. Det kommer från Katarinavägen. En plommonfärgad massa av tiotusentals kvinnor i olika åldrar vältrar sig ner från Söders höjder i riktning mot Nybrokajen. Deras bröl är fullständigt öronbedövande. Samtidigt som de skriker ramsor om Per Olov Enquist och Malin Ek så blåser de i lergökar och slamrar med grytlock. Karl XII:s torg är nersölat av räkmackor och biskvier. Det stinker kaffe och chablis. I NK:s huvudentré sitter flera kvinnor och kissar. En av dem försöker inte ens dölja sig utan visar upp hela könet för ett gäng tonårskillar som snabbt går därifrån. Jag hinner se att en av dem gråter.

 

LÄS MER: Skandalscenerna – Blåvitt-MFF avbruten

"Dramaten suger kuk"

Som vanligt når kaoset sin höjdpunkt i Berzelii park. Dramatens abonnenter har barrikaderat sig i den östra delen av parken. På andra sidan statyn av Jöns Jacob Berzelius står Stadsteaterns fundamentalister och skriker. En jättelik pinata i form av Helena Bergström hissas upp i ett träd och slås sönder av besvikna soppteaterbesökare.

En grupp äldre damer håller upp en banderoll med texten "Dramatens O'Neill-uppsättningar suger kuk". När någon ropar att Stadsteaterns rollsättare är köpt är slagsmålet ett faktum. Pappor med barnvagnar rusar från platsen i panik när de försöker skydda sina barn från folkmobben. Premiären på stora scen får avbrytas. Någon kastar upp ett värmeljus på scenen som nästan träffar Ingela Olsson i huvudet och strax därpå rusar en skådespelerska från norska Nationaltheatret upp på scenen och skriker Jeg vil også jobbe Dramaten! Hon medger senare att det är en del av ett "bet."

LÄS MER: IFK Göteborg ber om ursäkt för skandalen

Ska skattebetalarna stå för detta?

Hur så mycket aggressivitet kan födas ur ett intresse som egentligen borde skapa glädje och gemenskap är obegripligt. Vissa tycks bara ha kommit dit för att skrika okvädningsord om Elin Klinga. Det krävs både piketbussar och ridande poliser för att få ordning på kaoset på stan. Ett hundratal kvinnor forslas ut till Birka och 23 abonnenter tags om hand på häktet.

Kvar i röran står vi vanliga skattebetalare och undrar vad som hände. Är det verkligen rimligt att vi ska betala för all denna skadegörelse? Vore det inte ärligt talat mera rättvist om teatrarna själva stod för säkerhetsarrangemangen kring en premiär? Så kunde vi lägga skattepengarna på något som verkligen bidrar till samhällsutvecklingen i stället.

Fotboll för medelålders män till exempel.

 

Johanna Lazcano

Kulturen@expressen.se

Johanna Lazcano är skådespelare, bland annat på Dramaten.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag