Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför lyssnar ingen på IS-terroristernas mammor?

Föräldrar till barn som rest till Syrien berättar i SVT om kampen för barnen, men även om sorgen och skammen.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Nalin Pekgul är psykiatrisjuksköterska och skribent på Expressens kultursida. Hon har tidigare varit socialdemokratisk riksdagsledamot.
Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en serie av artiklar och inslag berättar SVT om mammorna och papporna till barnen som reste till Syrien för att ansluta sig till IS. 

Nalin Pekgul lyfter fram hur viktiga deras berättelser är för att vi ska kunna förstå och stoppa rekryteringen.

KULTURDEBATT. Två mammor gör en livsfarlig resa in till IS i Syrien för att få hem sina söner. En annan mamma river sönder sin sons pass två gånger för att stoppa sin son från att resa till Syrien. Hon och hennes man går dessutom till polisen för att få hjälp att stoppa sonen, men får svaret, att han är 18 år och kan resa vart han vill. SVT har i artiklar och inslag berättat om mammorna och papporna vars barn reste till världens värsta terrorsekt. 

Mitt i firandet av ramadan ringer en väninna och gråter. Hon har sett SVT:s inslag om föräldrar vars barn har dragits till IS. Hon är en av de som kunde förlorat sin son till IS. SVT:s artiklar har rivit upp minnena. Min väninna undrar om jag minns när hon hösten 2015 hade kommit på sin son när han satt och tittade på IS propagandafilmer, där de anklagade västvärlden för att mörda och kränka muslimer. Min väninna, som är muslim, sa då uppgivet att sonen inte brydde sig om hennes invändningar, eftersom hon i hans ögon var okunnig om islam. Hon undrade om jag och min man kunde tala med sonen.

Lyckligtvis hade hans radikaliseringsprocess inte gått för långt. Han var fortfarande mottaglig för argument.

Det gjorde vi. Bit för bit talade vi med sonen om den förvrängda version av islam som han hade kommit i kontakt med. Lyckligtvis hade hans radikaliseringsprocess inte gått för långt. Han var fortfarande mottaglig för argument. Ett viktigt skäl till att han lyssnade på oss var att vi kunde ge en annan bild av vad islam står för, samtidigt som vi fick honom att fundera över om de våldsbejakande islamisternas metoder – som att mörda och våldta kvinnor i Irak och Syrien – verkligen kan vara försvarbart enligt islam.

SVT gjorde en viktig ansats när de i veckan lyfte de anhörigas berättelser vars barn rest till IS. För första gången fick vi höra mammors och pappors berättelser om hur det gick till när deras döttrar och söner reste till IS. Denna vidriga terrorsekt har inte bara mördat muslimer, yazider, kristna med flera. De har också manipulerat och hjärntvättat främst muslimska barn till sin dödssekt. Kvar har familjer lämnats med sorg, skam och skuld. Tänk dig själv att förlora ett barn, smärtan i det. Men också skammen över att ens barn kan ha varit med och mördat och våldtagit yazidier. En oerhörd skam. Och skulden, vad gjorde jag för fel? Många föräldrar vågar inte ens berätta för sina närmaste släktingar eller på sin arbetsplats av rädsla för att själv bli stämplad som IS-terrorrist.

Ska vi lyckas stoppa nyrekryteringen till IS och andra våldsbejakande grupper måste vi börja prata med och involvera föräldrarna.

Lika glad som jag blev över att SVT lyfte de anhörigas sorg, skam och skuld, lika besviken blev jag över att de muslimska familjerna återigen lämnades åt sitt öde av SVT:s ”Aktuellt” och inte nämndes med ett ord i utfrågningen av Mikael Damberg i Aktuellt (11/5). Föräldrarnas sorg, skam och skuld var inte värda att lyftas i intervjun med inrikesministern!

Ska vi lyckas stoppa nyrekryteringen till IS och andra våldsbejakande grupper måste vi börja prata med och involvera föräldrarna. Vi måste lyssna på dem. 

Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

De anhörigas vittnesmål berörde mig. I reportaget står det om konflikten föräldrarna bär. Att älska sitt barn men samtidigt hata vad de gjort. Om en förälder vars barn dras till nazister går ut och säger det, får de oftast stöd av hela svenska samhället. Ingen misstänker att föräldern är nazist. Men när det gäller muslimer har Sverigedemokraternas propaganda lyckats så väl att folk tänker; ja men de där muslimerna är ju lite annorlunda. De där muslimerna är ju en annan slags människor. De kanske tyckte att det var okej att deras barn åkte till IS. Vi muslimer är inte annorlunda föräldrar. Vi vill också fostra våra barn i demokrati, i fred och frihet. 

Statsminister och skolministern bör lyssna på dessa föräldrars berättelser. För det är endast så vi kommer att förstå hur unga människor kunde dras till världens värsta mördarsekt. Och det är endast så vi kan stoppa rekryteringen. Dessa familjer behöver känna stöd av hela samhället för att våga träda fram. Det kommer i sin tur att hjälpa andra föräldrar att vara uppmärksamma och reagera i tid när de ser tecken på att deras barn håller på att radikaliseras.

Vi muslimer är inte annorlunda föräldrar. Vi vill också fostra våra barn i demokrati, i fred och frihet.

Familjernas kamp för att stoppa sina söner och döttrar är tydlig och drabbande. Lika tydlig och drabbande är Sveriges passiva hållning. Inget har gjorts för att stoppa resorna till den värsta terrorsekt världen sett. Som muslim, mamma och människa gör det ont i mig att läsa de anhörigas vittnesmål. Som före detta riksdagsledamot blir jag både ledsen och förbannad. Jag varnade för de här krafterna redan för 15 år sedan. Ändå var Sverige passivt när det gällde att stoppa den våldsbejakande islamismen. Alla partier bär skuld och ingen ska försöka smita undan sitt ansvar. Frågan har varit som en hal tvål och slunkit mellan fingrarna på alla. Både av okunskap och beröringsskräck. 

Vi hade en borgerlig regering 2006–2014. Terrorresorna till Syrien började 2012. Inget gjordes från den borgerliga regeringen för att stoppa utvecklingen. Redan år 2009 försökte vi väcka uppmärksamhet kring Al-Shabaabs arbete med att rekrytera unga män från Rinkeby, men den borgerliga regeringen gjorde ingenting för att stoppa det. I ärlighetens namn hände inte mycket under de första fyra åren av socialdemokratisk ledd regering 2014–2018. Det är först under de senaste två åren som regeringen äntligen har börjat agera.

Alla partier bär skuld och ingen ska försöka smita undan sitt ansvar.

Tillbaka till min väninna som nu gråter i telefonen. Hon identifierar sig med mammorna som åkte till Syrien för att hämta hem sina söner. Vidare berättar hon att skälet till att hon var uppmärksam på sonens internetanvändning var att vi så många gånger hade talat om hur ungdomar via nätet rekryteras till våldsbejakande islamism. Att det var en slump att hon kom på honom och att han blev stoppad och i dag lever. Trots att IS så kallade kalifat har rasat så finns de våldsbejakande islamisterna kvar i Sverige. Och de har blivit fler. Enligt Säpo har de vuxit från 200 till 2000 de senaste tio åren.

Vi kan inte vänta längre. Nu måste vi värna vårt demokratiska samhälle och stoppa de här krafterna och det gör vi genom att lyssna på familjerna som drabbats. De ska inte sitta ensamma med sin sorg, skuld och skam. Vi har inte råd att vänta en dag till.


Av Nalin Pekgul

Nalin Pekgul är psykiatrisjuksköterska och skribent på Expressens kultursida. Hon har tidigare varit socialdemokratisk riksdagsledamot.Lyssna på Expressen nya mediepodd

https://embed.radioplay.io?id=83893&country_iso=se

Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind tar er med bakom kulisserna i medievärlden och fångar upp snackisarna. Varje vecka med en spännande gäst.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.