Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi måste diskutera mångkulturalismen"

Ann Heberlein.
Foto: Ulf Ryd / KVP/EXPR
Expressen Kulturs Ida Ölmedal.
Foto: Cornelia Nordström

Våra skyldigheter och rättigheter ska vara lika för alla – oavsett etnicitet eller kön.

Det skriver Ann Heberlein i ett svar till Ida Ölmedal.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Visst är det så att jag under de 14 år jag varit verksam som skribent har modifierat min uppfattning under arbetets gång. Jag är nämligen av den uppfattningen att det är intellektuellt hederligt att ändra uppfattning om ett tillräckligt gott argument övertygar mig om att min tidigare uppfattning inte längre är rimlig. Varför skulle vi annars diskutera?

Dock håller jag fast vid några grundläggande värderingar. Jag tror på den autonoma människan och hennes förmåga att välja och ta ansvar. Jag tror på hennes värde och försvarar hennes rättigheter – men påminner också om de skyldigheter som är förknippad med varje rättighet. Jag tror att vi har ansvar för varandra, och jag menar att solidaritet och gemenskap är grundläggande värden.


LÄS MER: Ann Heberlein är den svenska debattens vindflöjel

"Det jag är mest stolt över"

Den här människosynen står att finna i den bok jag publicerade allra först, ”Den sexuella människan” (2004), och återkommer i de som följer därpå. ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” kom 2009 och tillhör det jag är mest stolt över. Det var mitt eget beslut att ge ut den. Däremot kritiserade jag min dåvarande förläggares sätt att hantera det faktum att jag periodvis var mycket sjuk under lanseringen av boken. Vilket ansvar har en förläggare för en författare i en sådan situation?


LÄS MER: Ann Heberlein: "Samtalsklimatet i Sverige saknar mod"

Mångkulturens problem

Nå. Vad är det jag vill nu då? Vill jag verkligen avskaffa det mångkulturella samhället? Den möjligheten föreligger inte. Därför måste vi diskutera mångkulturalismens problem. Om ett samhälle inte ska gå sönder måste det finnas ett antal värderingar och normer som alla i detta samhälle sluter upp bakom. Vi måste enas kring några grundläggande idéer rörande våra gemensamma skyldigheter och rättigheter. De ska vara lika för alla, oavsett etnicitet, klass och kön. Det skulle jag vilja diskutera. Det tror jag nämligen är viktigt för alla i vårt land.

Huruvida jag är en vindflöjel eller inte tror jag däremot är av begränsat intresse för de flesta läsare.


Ann Heberlein

Lektor i etik, Lunds universitet

Kulturen@expressen.se


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Ann Heberlein

■ Ann Heberlein är doktor i etik vid Lunds universitet, kulturskribent i Dagens Nyheter och författare till böcker som "Det var inte mitt fel! Om konsten att ta ansvar" och "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva".

■ Den 24 maj 2016 skrev Ann Heberlein på sin Facebooksida att hon bestämt sig för att sluta skriva för Sydsvenskans kulturredaktion.

■ Enligt Ann Heberlein bottnar beslutet i att kulturchefen Rakel Chukri uppmanat henne att undvika att skriva kritiskt om islam och invandring på Facebook.

■ I en intervju med tidningen Resumé förnekar Rakel Chukri att någon sådan diskussion skulle ha ägt rum.