Just nu råder mässlingsutbrott i Stockholm. Foto: Shutterstock
Just nu råder mässlingsutbrott i Stockholm. Foto: Shutterstock

"Vi lyckades inte bemöta påståendena"

Publicerad

Anna Hellgren kritiserade igår Studio Ett för att de släppt fram myter om mässlingsvaccin. 

Nu svarar de programansvariga på kritiken.

De senaste dagarna har vi på Studio Ett och Ekot fått mycket kritik för ett inslag i Studio ett den 13 mars angående mässling och vaccin.

Bland annat har kritiken handlat om hur vi hanterade en inbjuden förälder som aktivt valt att inte vaccinera sitt tredje barn och att inslaget hos många lyssnare gav intryck av att vara en debatt "för eller emot" vaccin.

Vi tar till oss av kritiken men vill också tydliggöra några saker.

 

LÄS MER: Vaccinmotståndarna är en samhällsfara

 

Ansvaret vilar på Studio Ett

Först och främst så var inte de två deltagarna i Studio Ett den 13 mars inbjudna som två emot varandra stående experter. Det är olyckligt att det för många lyssnare framstod så – och ansvaret för att det inte blev bra vilar såklart på oss.

Överläkaren som deltog hade naturligtvis kunnat medverka ensam. Men vi ville också höra hur en "vanlig" förälder, skeptisk till vaccin, funderade. Det är ju en grupp som av experter pekas ut som ett potentiellt problem vad gäller bland annat smittspridning och som – i rätt sammanhang – såklart också har en plats i Public service.

 Vi lyckades inte hantera de påståenden som dök upp med rätt typ av följdfrågor – och vi borde naturligtvis också ha låtit den medverkade experten få ett ännu större utrymme kring detta.

Vaccinationsprogram viktigt för folkhälsan

Samtidigt fick experten möjlighet att tydligt betona vikten av ett omfattande nationellt vaccinationsprogram och hur viktigt det är för folkhälsan.

Dagen efter, den 14/3, hade vi också ett uppföljande inslag och intervjuade bland annat statsepidemiolog Anders Tegnell som fick bemöta dessa med vedertagen fakta.

Visst är det så att inte alla människor lyssnar på Studio Ett varje dag men vi hoppas att många hört båda inslagen direkt i radion och för de som inte gjort det finns alla inslag samlade på sverigesradio.se. 

 

Magnus Thorén, producent Studio Ett.

Olof Sjölander, gruppchef Studio Ett.

 

Här kan man lyssna på Studio Etts inslag om mässlingvaccinering. 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag