Johan Norberg. Foto: PRESSFOTOJohan Norberg. Foto: PRESSFOTO
Johan Norberg. Foto: PRESSFOTO
Folket ville dyrka en guldkalv – men det fick de inte. "Dyrkan av guldkalven" av Nicolas Poussin, något beskuren.Folket ville dyrka en guldkalv – men det fick de inte. "Dyrkan av guldkalven" av Nicolas Poussin, något beskuren.
Folket ville dyrka en guldkalv – men det fick de inte. "Dyrkan av guldkalven" av Nicolas Poussin, något beskuren.
Joel Halldorf. Foto: MIKAEL SJÖBERGJoel Halldorf. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Joel Halldorf. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Vi liberaler är inte eremiter

Publicerad

Replik. Johan Norberg tycker att Joel Halldorf förväxlar liberaler med eremiter.

Joel Halldorfs kristna påskbudskap (15/4) tar spjärn mot liberalismen, och menar att i den liberala kulturen ”betraktas andra människor främst som hinder för mitt eget självförverkligande”. Verkligen? 

Halldorf har rätt i att många längtar bort från den kvävande småstaden, men oftast för att de vill leva med andra som delar deras livsstil. Och nog längtar många andra till en stuga i skogen, men de vill nog ta med sin älskade och barnen dit. 

Var är alla dessa nyliberala solipsister vilkas dröm är ”inga andra människor”? Jag möter dem ofta i kultursidesartiklar, aldrig i verkligheten. 

Locke gillade gemenskap var bra

Det finns statsindividualister som vill att staten ska befria oss från gemenskaper, men i den klassiskt liberala idétraditionen är det svårt att finna någon tänkare som likt Jesus anser att de rättrogna ska lämna ”hustru eller bröder eller föräldrar eller barn” (Lukas 18:29).

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Vägen till gemenskap leder Jesus till döden 

 

Sedan John Locke konstaterade att människan inte mår bra av ensamhet har liberaler diskuterat hur vi ska kunna skapa samarbete och goda gemenskaper. Adam Smith byggde sitt moralsystem kring vår förmåga till ”sympati” med andra. 

Det de vände sig emot är påtvingade gemenskaper, och det öppnar naturligtvis för några århundraden av missförstånd. Den som är emot statlig livsmedelsproduktion misstänkliggörs lätt för att hata mat. Men rätten att träda ur gemenskaper minskar risken att de blir exploaterande. Kommuniststater som kommenderade fram gemenskap slog sönder förtroendet människor emellan för många generationer framåt.

 

LÄS MER – Johan Norberg: Världen blir bara bättre och bättre

 

Mose massmord

Skälet till att händelserna vid berget Sinai är ”provocerande för en modern läsare”, är därför inte gemenskapens mål, utan tvångets medel. När många hellre vill tillbe en guldkalv mobiliserar Mose sina anhängare: ”Spänn på er svärden och gå fram och tillbaka genom lägret från port till port och hugg ner bröder, vänner och grannar”. 3 000 lik senare jublar Mose ”I dag har ni blivit vigda åt Herren, ty ni har vänt er mot era egna söner och bröder.” (2 Mosebok 27-29.)

Mycket kan man lägga den moderna människan till last, men mig tycks det som att man behandlade sina söner och bröder sämre förr. 

 

Johan Norberg är författare och liberal debattör.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag