Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi köper det inte, Gudrun Sjödén!

Marianne Lindberg De Geer.

Gudrun Sjödén röstar borgerligt, har inget kollektivavtal och har aldrig varit feminist.

Marianne Lindberg De Geer tycker att det är dags för kulturtanterna att hitta en ny designguru.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | MODE. ”Men de som klagar på att de inte kommer någon vart och att de inte får högre lön eller någon vidare pension, de sitter ju där de gör eftersom de har valt något annat än att satsa på sitt yrke.”  

Gudrun Sjödéns uttalande i Svenska Dagbladet väcker vrede, men vem kan vara förvånad? Själv kommer jag att tänka på den nyfrälst moderata Ann Heberleins drapor om det onda med godhet. Kanske är det dags för Moderaterna att kliva ut ur garderoben (ursäkta skämtet!) och vara lika frispråkiga som ”färgstarka” Gudrun Sjödén? Varför inte helt enkelt köpa hela citatet som slogan till årets valaffischer? Kvinnoföraktet kan säkert locka en del SD-röster.

Borgerlig Gudrun Sjödén

Att förhålla sig så blind inför klassamhällets ekologi är skrämmande. Att låta påskina att alla har samma förutsättningar gränsar till dumhet. 

Gudrun Sjödén röstar borgerligt, saknar kollektivavtal, har aldrig varit feminist, har haft stor omsättning på personal och är listad som dålig chef i tidningen Chef. Hon har till och med nekat att underkasta sig en granskning av villkoren när organisationen Rena kläder frågat.

Det minsta man kan kräva är att hon kan lämna garantier för att de som tillverkar hennes kläder faktiskt får en lön som går att leva på. Att de har en anständig arbetsmiljö och har rätt att bilda fackföreningar. 

Gudrun Sjödén. Foto: EMMA JOHANSSON / DN / SCANPIX / DN SCANPIX SWEDEN

En annan kulturtant

Mest besvikna är förstås Gudrun Sjödéns trogna kunder. De har trott att hon var en av dem. Nu visar hon sitt rätta ansikte och ger högerns skällsord "batikhäxa" en ny, vassare innebörd.

Men varför är det just Gudrun Sjödén som ska klä Kulturtanten, den vänsterröstande kvinnan som bär upp vårt svenska kulturliv? Att dessa dyra plagg har slagit igenom så brett hos djupa lager av väl utbildade kvinnor i vårt land är obegripligt. Mönstren är kopior av kopior utan original och för tankarna till 1950-talets Konstfack. Antagligen beror det på att ingen annan hittills brytt sig om den kundkrets som numera kallas menocore, vilket översatt till ren svenska blir klimakteriestil. (När får vi förresten se butiker med prostatastil?)

Att satsa på oss kulturkvinnor är lönsamt. Sjödén omsätter över 300 miljoner kronor och är tvåa inom konfektion efter H&M. Här finns pengar att hämta för påhittiga, nytänkande entreprenörer. Som kundkrets kräver vi alternativ.

Det finns något som heter konsumentmakt, kära medsystrar! Den har vi! 

Vi köper inte! Vi köper inte! 

Money talks!

 

LÄS MER – Marianne Lindberg De Geer: Därför skulle jag aldrig ha en fittmössa 

 

Marianne Lindberg De Geer är konstnär och medarbetare på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång om feminismen efter metoo med Anna Hellgren och Kajsa Ekis Ekman. Kultur-Expressen finns även som podcast.