Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi kollar på fotboll – han svälter ihjäl

Oleg Sentsov. Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Dmitri Plax ser världen titta bort från den hungerstrejkande regissören Oleg Sentsov när VM i Ryssland inleds.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | VM I RYSSLAND. Hur ska man hålla två tankar i huvudet samtidigt? För det handlar väl om det? Fotboll och politik är två olika saker. Idrott och politik hör inte ihop. 

Ja, jag vet att det inte stämmer. Att det är en av de fraser som alltid sägs i rätt sammanhang och alltid är tacksamma att dementera med hela den journalistiska patos man kan uppbringa. Så, lyssna noga: Idrott och politik hör ihop. Alla som har ögon i skallen kan se det.

Med VM i fotboll har Ryssland enorma politiska vinster att inkassera. Det är just därför som det är viktigt att påminna om vad som kan påverka dessa vinsters värde, vad som är känsligt för landets internationella anseende, image. 

Den 14 maj inledde den ukrainske regissören Oleg Sentsov en hungerstrejk. På dagen två månader sedan. Hans krav är att alla ukrainska medborgare som på politiska grunder sitter i fängelse i Ryssland ska släppas fria. I ett brev som han för en vecka sedan skrev till de ryska människorättsaktivisterna bekräftar han att han tänker löpa linan ut – han avbryter hungerstrejken enbart om de ryska myndigheterna går hans krav till mötes. Just nu får han druvsocker intravenöst. Han är flyttad till fånglägersjukhuset och i brevet skämtar han om att han minsann ”inte är vilken fånge som helst utan en sjuk fånge”.      

Det är bra att han kan skämta, men situationen är ytterst allvarlig. Myndigheterna hotar med att börja tvångsmata Sentsov. Hans hälsa och hans liv är i fara. Frågan är om det inte är dags för världens (inklusive de svenska) fotbollsfunktionärer att utnyttja den makt och politiska påverkan de gillar att låtsas de inte har. Ryssland vill framstå som en generös och öppen värd för mästerskapet. Allt som kan skada den bilden är mycket känsligt. Det är vanskligt att gömma sig bakom det falska mantrat om att ”idrott och politik inte hör ihop” när det handlar om människoliv.

Man ska protestera. Man ska göra det tydligt. Det kan man göra medan man håller två tankar i huvudet samtidigt.

 

Dmitri Plax är dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!