Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, är ansvarig för beslutet att lägga ner Medelhavsinstituten. Foto: Lisa Mattisson Exp
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, är ansvarig för beslutet att lägga ner Medelhavsinstituten. Foto: Lisa Mattisson Exp

"Vi kan förlora en hel vetenskapstradition"

Publicerad

Den kontroversiella och ogenomtänkta nedläggningen av Medelhavsinstituten är ett hot mot Sverige som vetenskapsnation och ett svek mot värdländerna. Det menar författaren och forskaren Ola Wikander.

Sverige har av hävd varit en spetsnation i forskningen kring Medelhavsvärldens arkeologi och antikens historia. De stora utgrävningsprojekten i San Giovenale och Acquarossa i Italien, Asine i Grekland och Labranda i Turkiet har fått världsbetydelse inom vetenskapen. Och vad var det som gjorde och gör dessa projekt möjliga?

Medelhavsinstituten. De svenska instituten i Rom, Athen och Istanbul. De centra för antikstudier, filologi, konstvetenskap – och på senare år även flera andra ämnen – som sätter Sverige på kartan på Medelhavsvärldens humanistiska forskningsscen. De institut där generationer av forskare och blivande forskare har kunnat förkovra sig, arbeta och knyta sina internationella kontakter. De institut som regeringen Löfven nu i och med budgetpropositionen i praktiken vill lägga ned.

Man vill nästan citera: ”De veta icke vad de göra.”

 

Bara på några timmar blev detta ett debattämne på sociala medier och i tidningar. Och inte oväntat: att lägga ned dessa institut skulle i praktiken vara ett kultur- och vetenskapsmord. Utan dem – ingen svensk antikarkeologi. Oerhörda begränsningar i forskningen på Rom, Grekland och det antika Mindre Asien skulle bli resultatet. En kollaps i utbildningen i de relevanta ämnena, där icke oviktiga moment ofta förläggs till instituten.

Och kanske viktigast: en ansiktsförlust för svensk forskning som inte är av denna världen. Inför värdländerna har Sverige indirekt lovat att vara en garant för denna forsknings fortbestånd. Instituten har varit och är ovärderliga för Sveriges möjlighet att knyta forskarkontakter och interagera med det internationella humaniorasamhället. Vi har ett ansvar och en bild av oss själva som vetenskapsnation, som regeringen håller på att radera ut.

Att regeringen med några enkla penndrag – utan utredningar eller remisser – vill göra denna förändring visar på ett skrämmande förakt för bildning, forskning, kultur, internationalisering, historia … ja nästan vad ni vill.

Eller också – en skrämmande okunnighet, vilket nästan skulle vara värre.

 

Dra tillbaka detta i verklig mening kunskaps-, bildnings- och vetenskaplighetsfientliga förslag, omgående! De pengar det handlar om är i sammanhanget en spottstyver. Ni vinner ingenting på att döda svensk Medelhavsforskning – men ni förlorar en hel vetenskapstradition! Låt det inte ske!

 

 

Ola Wikander är en flerfaldigt prisbelönt författare och forskare. Hans bok "I döda språks sällskap" nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2006. 2012 disputerade han i teologi på en avhandling om Gamla testamentets exegetik. Han är verksam som lärare i klassisk hebreiska vid Lunds universitet.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag