Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi behöver komma ihåg hur bra vi alla är”

Laleh – en del av den svenska visskatten.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Artisten och kompositören Laleh får Sveriges största och äldsta musikpris.

Här berättar hon om sin låt ”Det kommer bli bra” och håller ett tacktal.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

EXPRESSENS KULTURPRISER. Laleh Pourkarim fyller tomrummet efter Vreeswijk och Taube. Då var det ”Rönnerdahl”, ”Änglamark” och ”Jag hade en gång en båt”. Nu är det ”Goliat” och ”En stund på jorden” och ”Vårens första dag” som alla kan tralla. 

Avståndet och pandemin gör att vi inte kan gratulera henne personligen, men den tunga Spelmannen-statyetten i brons är skickad över Atlanten, och Laleh är i högsta grad närvarande. Genom sin musik och genom sina texter. Och genom sina kommentarer från sitt hem i Los Angeles dit Spelmannen förhoppningsvis nått fram vid det här laget.


MOTIVERING

En tulpan med rötter i Botkyrka, Los Angeles och Cornelis Vreeswijk. Som kompositör och artist är hon en modern klassiker från skolgårdar till nattklubbar, från bröllop till begravningar, och får oss alla att stämma upp och slåss mot Goliat.

Det kommer bli bra om Spelmannen 2020 går till Laleh. 


Juryn består av Gunilla Brodrej, Hanna Höglund, Eric Schüldt och Lars Sjöberg.

Musikjournalisten Jan Gradvall om Lalehs betydelse som artist: ”Hon har verkligen gått sin egen väg”

– Vad roligt, tack så mycket! Jag vill också säga tack till alla musikervänner, turnéarbetare, tekniker och publiken. Jag saknar er alla så mycket just nu så jag tillägnar er priset och hoppas ni ser detta som vårt pris, hälsar hon i ett mejl och fortsätter.

Det är svårt att göra mening av allt, av oss.

– Låten ”Det kommer bli bra” skulle vara den stora turnésingeln, men i stället kom den att betyda något helt annat för mig, jag har själv lyssnat till min egen låt och vad den har att lära mig, att allt kommer bli bra! Och att det är barnen som är viktigast, inte vi, inte nu, att höra dem sjunga ”Det kommer bli bra” och kämpa för dem och stämma in i deras hopp om framtiden. Just nu är vi i en tid där likgiltigheten är lättåtkomlig och vi behöver komma ihåg hur bra vi alla är. 

https://youtu.be/hg9egdjScLs

– Varje morgon går jag och sätter mig i studion och försöker skriva om svåra saker på det enklaste sätt jag bara kan och varje kväll snurrar orden runt ändå, det är svårt att göra mening av allt, av oss. 

– När man ändå lyckas hitta en rad som känns rätt är det som ett kärt återseende, att hitta en del av sig själv igen och det är som att man kan se saker tydligare för en stund, en skärpa. 

https://www.instagram.com/p/CLw3grbMkB-/?utm_source=ig_web_copy_link

– Att dela detta med andra betyder gemenskap för mig. Den som hör ”Det kommer bli bra” står där och ser havet tillsammans med mig och tillsammans är vi beredda på att se ringarna på vattnet, att det är allt som blir kvar efter oss och vi kan se det som verkligen är viktigt, allt blir lite tydligare, om så bara för en stund, om så bara under låtens gång, skriver Laleh.


TIDIGARE PRISTAGARE

I urval: Cornelis Vreeswijk (1970), Evert Taube (1972), Monica Zetterlund (1979), Olle Adolphson (1980), ABBA (1982).

De senaste tio årens pristagare: Helen Sjöholm (2010), Åke Holmquist (2011), Charlotte Engelkes (2012), Edda Magnason (2013), Malena Ernman (2014), Håkan Hellström (2015), Victoria Borisova Olaas (2016), Lena Willemark (2017), Sven-Bertil Taube (2018), Peter Mattei (2019).

Musikpriset Spelmannen är en bronsstatyett skapad av skulptören Sven Lundqvist.
Foto: JONAS ENG

I tv-programmet ovan där Expressen musikpristagare presenteras berättar musikjournalisten Jan Gradvall om Lalehs betydelse.

– När Laleh debuterade 2005 gjorde hon egentligen ”allt fel”, hon var skådisen från ”Jalla! Jalla!” som gjorde ett album, och då hissade man varningsflaggan direkt. Första albumet var spretigt på papperet, det var fem låtar på svenska, åtta på engelska och tre på persiska. Man brukar säga till artister att de ska välja en linje, och hon gjorde inte det och tack vare det blivit den hon är i dag. Hon har verkligen gått sin egen väg, säger Gradvall.

Laleh har gått sin egen väg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det är fint att hon får ett spelmanspris, man kan höra Laleh i låtar av såväl Olle Adolphson som Evert Taube, det är musik som kan omfattas lika mycket av en sjuåring som en 77-åring. I den traditionen verkar hon. Lalehs musik går in i vishäftena, man behöver inte vara Laleh för att sjunga Laleh. 


Lalehs tacktal

Tack till alla människor som vid livets många val väljer att hoppas trots allt,

trots att en människa rymmer så mycket, både fint och fult, men ändå, ändå så mycket fint.

Tack till alla er som påminner mig om hoppets glada väg, vägen som kanske inte leder någonstans men ändå leder hem.

Tack till alla vänner och tack till vänner jag ännu inte känner, 

tack till allt det där man inte kan säga med ord men ändå försöker, tack för att vi försöker,

tack.


Laleh, Los Angeles, februari 2021


Gunilla Brodrej är musikkritiker och ordförande för Expressens musikpris Spelmannen.


Lyssna på ”Lunch med Montelius” om Bruce och Baracks podd

https://embed.radioplay.io?id=79948&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.