”Vi är kompromisslösa – men inget Avpixlat”

Cissi Wallin är veckans gäst i Kultur-Expressen.
Foto: Expressen TV
En illustration från Gardets Instagramkonto.

Sajten Gardet har bara funnits i några dagar – ändå har den redan polisanmälts och kallats för ”feministernas Avpixlat”.

Grundaren Cissi Wallin gästar Expressen TV för att berätta om den nya plattformen.

– Vi är kompromisslösa på många sätt, men vi är inte ett Avpixlat och det kommer vi aldrig att bli, säger hon i programmet Kultur-Expressen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Cissi Wallin är en av grundarna till den nya sajten Gardet, som har lanserats offensivt i sociala medier och mött starka reaktioner. DN:s Lisa Magnusson kallade den för en ”uthängningssajt” och rubriken löd: ”Nu har feministerna fått sitt Avpixlat”. 

https://twitter.com/lisamagnusson/status/1131483699860725760

Trots kritiken tycker Cissi Wallin att sajten har fått en bra start.

– Vi har haft 200 000 besök på 48 timmar. Det är bra för en liten sajt. Och vi är inte Avpixlat [Avpixlat lades ned 2017, delar av redaktionen startade sedan Samhällsnytt, reds anm.] Det är ett nästan komiskt sammankopplande, eftersom det är en väldigt brun sajt, säger hon.

Vad är det ni ska göra?

– Gardet är en oberoende feministisk plattform. Den är inte knuten till något politiskt parti. Det är framförallt en plattform för att ge kvinnor en röst. Vi kommer att bedriva granskande grävande journalistik och ägna oss åt opinionsbildning.

– I nästa vecka har vi ett gräv om en man som har skickat tusentals ”dick pics”, bilder på sitt kön, till kvinnor på internet i åratal.

Karin Olsson är programledare.
Foto: Expressen TV

Cissi Wallin, och flera av de andra namnen på Gardet – Amanda Oxell, Jenny Bengtsson, Filippa Berg och Kajjan Andersson – har tidigare gjort gemensam sak när de organiserade ljusmanifestationen ”Brinn för Josefin” utanför Dramaten, efter SVT-dokumentären om Josefin Nilsson.

– Aktivt har vi jobbat med sajten i tre månaders tid. Vi började hemma i mitt vardagsrum med barn, hundar och pizzakartonger. Nu har vi ett litet kontor. Vi har börjat få en del donationer vilket är jättebra. Då kan vi fortsätta vara oberoende. Vi kommer inte ta in reklam i nuläget.

Sajten ska ha en ansvarig utgivare och enligt Cissi Wallin också ansluta sig till det pressetiska systemet.

– Ja, det kommer vi göra, men vi ifrågasätter också det pressetiska systemet, säger hon.

Hon tycker att oron för sajtens innehåll, som till exempel juridikprofessor Mårten Schultz har gett uttryck för på Twitter, är överdriven.

https://twitter.com/martenschultz/status/1131199002685464576

– Jag tycker det väldigt intressant hur man pratar om sajten innan den knappt har lanserats. Hittills har vi inte varit en uthängningssajt. Syftet är inte att hänga ut någon för uthängningens skull.

Hur ska ni säkerställa att de här berättelserna med allvarliga anklagelser stämmer och ge den anklagades perspektiv?

– Man får göra en helt rimlig källkoll så långt man kan. Metoo gick ju också ut på att det inte går att källkolla en våldtäktsberättelse. Man får säga att detta är den här kvinnans vittnesmål och sedan får folk välja om de tycker att det verkar trovärdigt eller inte.

Cissi Wallin säger att namnet Gardet är ett sätt att ”reclaima” – återta – nidbilden av vad hon och andra feminister i sociala medier håller på med.

– Att vi är drevare, har medborgargarden, att vi är häxor och så vidare.

Gardet fejkade en uppdatering från Joakim Lamotte, vilket han nu har polisanmält.

Joakim Lamotte polisanmälde Gardet efter att sajten hade fejkat en bild där det såg ut som att han skulle skänka hälften av sina Swishpengar till dem. På en annan bild såg det ut som att Jan Guillou hade skrivit en hyllande krönika om Gardet i Aftonbladet. 

Wallin förklarar den provokativa lanseringskampanjen som ett sätt att lyfta hyckleri.

– Det finns många män i etablissemanget i Sverige som säger sig vara feminister, men i realiteten skriver de väldigt sällan om de här frågorna och när de skriver så handlar det egentligen bara om dem själva, säger hon.


Se hela samtalet i tv-spelaren ovan.


KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett program i Expressen TV. En gång i veckan bjuder Expressens kulturchef Karin Olsson eller biträdande kulturchef Jens Liljestrand in gäster till studion för samtal och debatt. Programmet finns också som podcast.