Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi är de verkliga Sverigevännerna

Jonas Gardell.
Foto: /IBL / /IBL
"Jag älskar det här landet med dess tafatta stadsfestivaler och thai take aways, de korta somrarna, de tidiga vinterskymningarna, ja till och med mörkret kan jag uppskatta", skriver Jonas Gardell. "Jag älskar det här landet där jag i över 30 år har rest kors och tvärs och uppträtt, jag som var ett litet ufo som Sverige välkomnade in. Jag vill verkligen inte flytta."
Foto: SVEN HERRMANN WWW.ARTEPIC / ADOBE STOCK
Foto: JAN EMANUELSSON / TOPNEWS.SE / JAN EMANUELSSON / TOPNEWS.SE

Med sin rasism, sin klimatpolitik och sitt hot om att lämna EU är Sverigedemokraterna ett reellt hot mot Sverige.

Partiet tjänar de högerauktoritära krafterna i vår omvärld – inte det demokratiska Sverige, skriver Jonas Gardell.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | VALET 2018.

Kanada.

Är det allt vanligare svaret. På frågan: vart ska vi flytta? Vart ska vi ta vägen?

Om det går åt fanders med Europa. Om det går åt fanders med demokratin. Minoriteternas rättigheter. Allt det där vi trodde var vunnet och säkrat men som inte längre känns lika tryggt.

Om den auktoritära vågen som sveper över Europa också översvämmar Sverige, med ett SD som har vittring på att bli största parti och partier som M och KD som borde fungera som trygga, fasta bålverk mot högerpopulismen men som gång på gång synes slira, tveka, vackla.

För första gången för Mark och jag diskussionen och inte helt utan allvar, och vi är inte heller ensamma om att göra det. Judiska vänner gör det, icke-vita, andra homos … när är det vi packar våra väskor? När är det vi för ut våra tillgångar? När är vårt Sverige inte längre vårt?

Bara häromdagen minglade jag på en konstvernissage med en skåning vars ”svenskhet” SD kan ifrågasätta på grund av hans bruna hudfärg. 

Kanada, sa vi i munnen på varandra, och så skrattade vi, men med den där klumpen i magen som sedan några år växer sig allt större.

Bredvid oss stod en svensk, vit, heterosexuell man i nån investeringsbransch, han förstod ingenting. Vad pratar ni om? Vadå Kanada? Ska ni flytta? 

SD, sa vi, återigen i munnen på varandra, utvecklingen i Ungern, sa vi, Polen, Ryssland … och för den svenske, vite, heterosexuelle mannen bredvid oss var det uppenbarligen inget som överhuvudtaget angick honom.

För han och hans intressen var ännu inte hotade.

LÄS MER: Jonas Gardell – "Det gör så ont i hjärtat, Löfven!" 

SD är ett hot mot vårt land

Hotad kände sig emellertid den äldre judiska kvinna som kom fram till mig dagen efter, log sorgset med plirande nötbruna ögon. Kanada! viskade hon och blinkade till mig.

Och kanske är vi minoriteter som kanariefåglarna i gruvorna. När vi reagerar är det dags för andra att agera, för då är det fara på färde.

SD angår faktiskt alla. Också om vi bortser från dess rötter i nazism och rasism, som uppenbarligen inte stör de 20 procent av befolkningen som kan tänkas rösta på dem, men som gör oss som tillhör minoriteter så skärrade.

SD angår oss för att SD är ett hot mot vårt land.

Mot Sverige.

Så destruktiv är faktiskt deras agenda.

Jag hittar inget annat ord.

Destruktiv.

Det är som om de är struntar i att den politik de vill föra skulle medverka till ekologisk, ekonomisk och humanistisk katastrof. Mer än så – det är som om de faktiskt önskar sig katastrofen.

Systemkollapsen.

Åkesson vill lämna Parisavtalet

Högerauktoritära krafter har alltid romantiserat ”undergången”, det kommande stålbad som ska rena nationen. Kanske är det vad Jimmie Åkesson vill genom Swexit eller att motarbeta miljöarbete.

Sverige ska lämna EU, utropar Jimmie Åkesson, och lovar folkomröstning om medlemskapet, han ser framför sig Swexit, en svensk Brexit. Oavsett den kris som Brexit skapat i Storbritannien, och det ekonomiska kaos det skulle innebära för Sverige. Svårigheterna avfärdar han med en axelryckning, som en annan Boris Johnson och hänvisar till vaga visioner om stärkt nordiskt samarbete som universallösningen på alla problem.

Jimmie Åkesson (SD) vill att Sverige ska lämna Parisavtalet och EU.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jag tänker att man verkligen måste vara helt likgiltig inför Sverige och oss svenskar om man kan kasta fram något sådant – och det är kärnan för mig, sanningen om SD.

Sverige och svenskarna är inte Sverigedemokraternas första prioritet, inte ens i närheten av att vara det. 

Efter sommarens torka har klimatfrågan äntligen på allvar kommit upp på spelbordet igen, i elfte timmen. Vi närmar oss ”the tipping point”. Droppen, som får bägaren att för alltid rinna över. Den hänger där uppe vid bägarens kant och darrar. Flera av världens främsta forskare varnar för att det till och med kan vara försent redan som det är.

Men Jimmie Åkesson är inte bekymrad. Han tar egentligen inte klimathotet på allvar. Tvärtom vill han sänka priset på bensin. Avskaffa flygskatten. Han vill göra som Donald Trump och lämna Parisavtalet. I en tid då skogarna brinner, boskapen nödslaktas och Sveriges bönder har ett katastrofår, raljerar SD:s partiledare och säger att svensken ju är beredd att betala för att komma till Thailand om vintrarna, så det är väl bra om det är varmt också i Sverige.

Jorden vi ärvde

Hur någon som säger sig, om än bara poserande, vara Sverige-vän så föraktfullt kan vända ryggen åt Sverige, Sveriges skogar, Sveriges bönder och Sveriges natur är en gåta, och än större gåta är att så många svenskar ändå är beredda att rösta på honom. Eller är det samma människor som fortsatte använda engångsgrillar under den värsta torkan?

Borde inte gränsen gå där, om inte förr? Vid naturen.

Jag har alltid uppfattat oss svenskar som ett ”naturfolk”. Vi älskar våra skogar, våra sjöar, våra berg och våra kuster. ”Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill, jorden vi ärvde och lunden den gröna”, hur kan det inte vara tillräckligt för att säga nej till ett klimatförnekande SD? 

När jag skriver detta är det den 3 september och ännu 24 grader varmt, jag ser ut över tomten där blåbärsriset står sönderbränt tillsammans med björkarna som redan fällt de flesta av sina löv och de få som hänger kvar är bruna och vissna. Det blev inte ett enda blåbär i år, inte ett enda lingon, och det är så sorgligt. Hur kan det inte skära i hjärtat på varje svensk? Och hur kan det inte vara avgörande när vi fattar beslut om hur vi röstar? 

Jag älskar verkligen det här landet där storlommen ropar i skymningen över Bergslagen och fyller mitt hjärta med vemod och längtan. Jag älskar det här landet med dess tafatta stadsfestivaler och thai take aways, de korta somrarna, de tidiga vinterskymningarna, ja till och med mörkret kan jag uppskatta. Jag älskar det här landet där jag i över 30 år har rest kors och tvärs och uppträtt, jag som var ett litet ufo som Sverige välkomnade in. Jag vill verkligen inte flytta. Inte till Kanada. Inte någonstans. Jag vill försvara mitt land.

För Sverige är mitt.

Sverige är ett landslag utan stjärnor

Min mormors farfar var fattig torpare från Vingåker vars barn skickades ut i världen för att bli skomakare. 

Mitt ursprung är fromma torpare, skomakare och läsare. Mitt ursprung är Folktandvården, Vårdcentralen, den kommunala Musikskolan och allt det där våra föräldrar och deras föräldrar drömde om tillsammans och byggde upp under 1900-talet.

Mitt Sverige är lite tafatt, kanske till och med en smula bortkommet, men vi vill väl. Kanske inte nån tjusig fine dining, men vet ni, fläskkarré är också gott om man marinerar den rätt.

Mitt Sverige är ett landslag utan stora stjärnor men med en enorm vilja att kämpa tillsammans. Och även om vi åker ut i kvartsfinalen älskar jag mitt Sverige ändå. För att vi tog oss dit. Alla vi som ville så väl.

Alla vi som går runt med blå plastskydd på fötterna för att vi glömde ta av dem när vi lämnade på dagis. Alla vi som källsorterar förtvivlat för att ändå ha gjort nånting. 

Alla vi som på allvar oroar oss när forskarna säger att snart är det försent att rädda vårt land, jorden vi ärvde, lunden den gröna. Varför vill Sverigedemokraterna oss och Sverige så fruktansvärt illa? Jag förstår verkligen inte.

Att Åkesson har mage att raljera över klimatet och tycka att det är väl bra att det är varmt som i Thailand, det övergår mitt förstånd och gör mig vanmäktig och arg. 

Men han blottar sig där, Åkesson. Han avslöjar sig.

För han och hans SD är i grunden inga patrioter – som jag är – utan nationalister.

SD:s förebild är Ungern

Deras lojalitet och gemenskap är i första hand med andra nationalister och högerauktoritära krafter oavsett vilket land de kommer ifrån. 

Att de, som i årets valkampanj tar på sig mjukisbyxor och tonar ner sina auktoritära sidor, är bara ett spel för gallerierna.

Liksom Sverigevänligheten.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof erkände det själv för något år sedan: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget."

Förebilden är det auktoritära Ungern. Inte det demokratiska Sverige. 

Högerauktoritära i alla länder – förenen eder!

Den stora fienden är den liberala västerländska demokratin – och må den falla till vilket pris som helst.

SD brukar som bekant hävda att det inte går att vara jude och svensk, eller same och svensk.

Att man inte kan hålla sig så att säga med ”dubbla lojaliteter”.

Detta måste i så fall sägas verkligen gälla Sverigedemokraterna själva.

Det går inte att vara Sverigedemokrat och svensk.

Man måste välja.

Det har SD gjort. Och de väljer inte Sverige.

Som jag gör och förhoppningsvis du. För att våra barn och barnbarn ska få ungefär lika småkalla och regniga somrar som vi fått ha, och för att också de ska få sjunga med Tomas Ledin att sommaren är kort.

Kanada får vänta. Låt oss försvara vårt land.


Jonas Gardell är författare, artist och medarbetare på Expressens kultursida. Just nu är han aktuell med boken "Till minne av en villkorslös kärlek".