MARSCH I VÄG. Rörelsen mot "alternativa fakta" glömmer vikten av moral. Bilden är från tyska Rostock. Foto: BERND WÜSTNECKMARSCH I VÄG. Rörelsen mot "alternativa fakta" glömmer vikten av moral. Bilden är från tyska Rostock. Foto: BERND WÜSTNECK
MARSCH I VÄG. Rörelsen mot "alternativa fakta" glömmer vikten av moral. Bilden är från tyska Rostock. Foto: BERND WÜSTNECK
Marchen i Washington DC. Foto: PHIL MCAULIFFEMarchen i Washington DC. Foto: PHIL MCAULIFFE
Marchen i Washington DC. Foto: PHIL MCAULIFFE
Färgglatt i Washington. Foto: PHIL MCAULIFFEFärgglatt i Washington. Foto: PHIL MCAULIFFE
Färgglatt i Washington. Foto: PHIL MCAULIFFE

Vetenskapen har inte alla svar

Publicerad

Joel Halldorf påminner om att vetenskap inte bygger ett samhälle. Man behöver tro och moral också.

Det brukar finnas en tyst överenskommelse människor emellan, att om man har en gemensam motståndare så ger man varandra lite extra svängrum. Man säger inte emot i onödan, undviker att märka ord och hummar kanske till och med gillande åt argument som ärligt talat är rätt dåliga.

Men någonstans finns det ändå en gräns. Min fiendes fiende må vara min vän, men kan inte tillåtas vad som helst. Och en del av dem som deltar i den allmänna uppslutningen för vetenskap, och mot alternativa fakta, håller på att passera den gränsen.

Värderingar, moral och dygd

Det är givetvis utmärkt – till och med viktigt – att March for science, demonstrationer som hölls i Washington DC och över 600 andra städer den 22 april, lyfter fram vetenskapens och källkritikens betydelse. Men när fyra internationella forskare i sin entusiasm för detta hävdar att "den vetenskapliga metoden… är samhällets ryggrad och kärna”, då har det gått för långt (Sydsvenskan 21/4). 

Likadant när miljöminister Karolina Skog (MP) med flera menar att politiska beslut ska fattas ”på vetenskaplig grund” – utan att med ett ord nämna sådant som värderingar, moral eller dygd. (DN 22/4).

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Islam är botemedlet mot terror 

 

Om vetenskapen styr, var hamnar vi då? De flesta nationalekonomer är överens om att välfärd är förknippad med effektivitetsförluster – ska vi slopa den då? Och det finns inte heller någon evidens för ett absolut människovärde. 

Vetenskapen berättar hur vi ska lösa ett problem – men den kan inte ensam avgöra vilka problem vi ska fokusera på. Vetenskap är ett redskap som kan användas både till att bota cancer och till att koka det bästa metamfetaminet på den här sidan Mississippi. Vad vi väljer att ägna oss åt har med moral och värderingar att göra. Därför måste detta, och inte den vetenskapliga metoden, vara samhällets kärna och politikens grund.

Teknik och ödmjukhet

Eftersom dagens diskussioner har miljökrisen som fond kan det vara värt att påminna om att den globala uppvärmningen orsakas av utsläpp från en rad tekniska uppfinningar. Det borde mana till ödmjukhet, men i stället hävdar Skog med sällskap att ”nästan alla lösningar” på dagens utmaningar ”i grunden” vilar på forskning.

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Lite självkritik vore på sin plats, Ann Heberlein 

 

Global uppvärmning, havsdöden och våra krympande skogar beror inte på att vi ännu saknar ett par tekniska prylar. Problemen bottnar djupast sett i kulturella attityder, som vår slit-och-släng mentalitet, vår bild av jorden som en resurs att nyttja snarare än ett hem att vårda, och det faktum att vi bara verkar kunna fixa problem som vi har ekonomiska incitament att lösa.

Så gärna vetenskaplig utveckling, men inte utan en motsvarande kulturell och moralisk fördjupning. 

Historien är full av exempel på vad som kan hända i samhällen där de två inte följs åt.

 

Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Inte allena" tillsammans med Patrik Hagman.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag