Åldrad rebell. Foto: Livepix BullsÅldrad rebell. Foto: Livepix Bulls

Åldrad rebell.

 Foto: Livepix Bulls
Yngre rebell. Foto: Jlppa / Bestimage / STELLA PICTURESYngre rebell. Foto: Jlppa / Bestimage / STELLA PICTURES

Yngre rebell.

 Foto: Jlppa / Bestimage / STELLA PICTURES
Smått leende rebell. Foto: Elliot LandySmått leende rebell. Foto: Elliot Landy
Smått leende rebell. Foto: Elliot Landy

Vet vänstern om att Dylan älskar Israel?

Publicerad

Salomon Schulman benar ut Bob Dylans bakgrund och ser friheten att välja bland gudabilderna.

Vem är Shabtai Zisl ben Avraham? Shabtai klingar som en judisk renegat från 1600-talet som efter att ha fördjupat sig i kabbalans hemligheter smordes till Messias för att sedan falla djupt.

Namnet förvillar. På omskärelsedagen erhöll unge herr Zimmerman enligt judisk sed sitt hebreiska namn för att sedan rätt och slätt kallas för Robert i det gudsförgätna Minnesotasamhället. Han blev Bar mitzva där, (”konfirmerades”), åt kosher och vistades om somrarna på ett sionistiskt-religiöst läger likt andra amerikansk-judiska medelklassungdomar.

Uppbrottet vid fyllda 19 blev abrupt. Han ville bara bort, bort från ledan. Bob Dylan presenterade han sig som, bara för att sudda ut sitt judiska Kainsmärke. Dags för beat och blues och uppkäftig poesi! Det som blev ungdomsrevoltens tema förkroppsligade han mer än någon annan. Namnet Bob Dylan etsade sig fast i en hel generation. Hans uppgörelser med makten och oärligheten blev varje rebells stridsvrål. The times they are a-changin'!

 

LÄS MER: Äntligen – nu har Robert Zimmerman kommenterat Nobelpriset

Guthrie var förebilden

Det judiska bär alltid med sig det kätterska. Spinoza eller Trotskij, Buddha eller Jesus – Dylan kunde bara välja och vraka, men han gick sin egen väg. Det blev surrealism och antiestablishment med en särpräglad blandning av blues och folkrock.

Woody Guthrie var hans förebild. Dylan träffade den kämpande folkbarden under dennes sista år, före hädanfärden i Huntingtons sjukdom. Guthrie sköttes då av svärmodern, tillika inspiratören, Aliza Greenblatt, som också var en av USA:s främsta jiddischpoeter. Säkerligen har hon också haft ett inflytande på Dylan, liksom han kan ha varit inspirerad av jiddisch-introspektionisterna. Dessa menade att poetens själ skulle vara ett prisma genom vilket världen betraktades. Dylans far- och morföräldrar flydde det pogromplågade Odessa och Litauen. De talade säkert jiddisch.

 

LÄS MER: Tystnaden är Dylans sätt att utöva sin makt

Jiddischens fräckhet

En gång träffade jag Joseph Heller som först förnekade sina jiddischkunskaper, men när jag i god Moment 22-anda drog till med att han var den förste från Coney Island jag mött som inte talade jiddisch föll han till föga. Farmodern hade lärt honom detta idiom. Intensiteten i hans verk bär liksom många av Dylans dikter på jiddischens fräckhet.

Dylan konverterade till kristendomen under några år. Efter sina gospelår ryckte Dylan bara på axlarna: ”Jag är jude. Det berör min poesi och mitt liv på ett sätt jag inte kan beskriva.”

 

LÄS MER: 8 saker du måste veta om Bob Dylan

Svall av bibliska metaforer

Snart såg man Bob åter bära bönesjal och kippa – en gång vid Klagomuren då en av hans söner blev Bar mitzva. Senare i livet har Bob Dylan löst lierat sig med Chabad, en extatisk chassidisk rörelse som både är intellektuellt utmanande och med musikens hjälp därtill söker en Gudsberöring.

Nu efter Nobelpriset får vi väl se nitiska akademiker göra frekvensanalyser på bibliska allusioner i trubadurens verk. Där finns säkert en uppsjö av metaforer att gotta sig åt.

Dylans kärlek till Israel, han har besökt landet åtskilliga gånger, är nog inte allmänt känd och kan måhända väcka förvirring hos vår sionisthatande hippievänster. Har man verkligen insett vidden av idolens gäckande upproriskhet?

Följ Expressen Kultur på Facebook – där kan du kommentera våra artiklar.

Salomon Schulman
Salomon Schulman
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag