Veronika Malmgren Foto: David Holmstrom
Veronika Malmgren Foto: David Holmstrom

Veronika Malmgren: Gracie

Publicerad
Aase Berg gillar Veronika Malmgrens debutroman Gracie.
Hur ser unga tjejers frihetslängtan ut? Det blir bara svårare och svårare att få syn på den i en värld som tvingar tjejerna att kanalisera sin längtan i plastikoperationer, smink och anorektiska kroppar.
Debutanten Veronika Malmgren har i alla fall försökt nå förbi såväl de mest korrumperade frihetssubstituten som de mer eller mindre destruktiva protesterna mot dem.
I Gracie skildras två unga flickor under ett par månader i en liten håla i USA, den amerikanska Penelope och den svenska utbytesstudenten Klara. De lever i en hoppfullhet där allt kan hända men inte mycket händer. På de amerikanska drömmarnas vis försöker flickorna skaffa frihet med hjälp av en bil. Det är som en inåtvänd Thelma och Louise, där en verklig road trip stannar vid fantasin om resan. Bilen kommer aldrig särskilt långt.
Bilen heter Gracie. Den är väldigt snygg och samarbetsvillig. Flickorna fattar inte hur jobbigt det är med bilar. När varningslampan lyser tar de det med en klackspark, och magiskt nog slutar den lysa. Det finns en lucka i människolivet, någonstans i 17-årsåldern, där bilar fortfarande gör som man vill och där sorglöshetens magi är hundraprocentigt möjlig.

Gracie är inte bara en skildring av frihetslängtan, utan också en berättelse om vänskap. Jag tycker om att Malmgren tar den kvinnliga vänskapen på precis så stort allvar den förtjänar.
Dessutom har hon ett vackert språk, i den där drömmande stilen som är så svår att åstadkomma utan att bli klibbig eller patetisk – ibland påminner hon nästan om en Sara Stridsberg, men på soligt humör och minus döden.
Min enda invändning mot boken är egentligen marknadsföringsmässig: jag önskar verkligen att den hade lanserats som ungdomsbok.
Jag vill att den hamnar hos de riktigt unga tjejerna, eftersom den är så självklar i sin tanke om att tonårsflickor har existentiella rättigheter, eftersom den är så lojal och omanipulativ, så totalt i samklang med en tonårig vision.
”Men så finns vi. Fria själar, konstnärer”, säger Penelope. Jag tror på henne. Det finns en frihets-lucka i tiden. I själva verket finns det förstås ingen frihet. Men det finns en ton-årig frihetslängtan, och den är en storslagen kraft.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag