Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vem har stålarna?

Lasse Winkler.
Foto: Foto: Ola Kjelbye/Svensk Bokhandel

Jens Liljestrand läser en ambitiös litteraturtidskrift.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tidskrift

FYRAHUNDRAFEMTIO #1, 2014

Sveriges senaste bokmagasin är ett mysterium.

I en tidningsgenre som taktfast marscherar mot kändiskramande och lifestyleglassande - tänk Books & Dreams och Vi Läser - har Svensk Bokhandels förre chefredaktör, Lasse Winkler, nu lanserat en tidskrift för äkta boknördar. På omslaget till premiärnumret möts läsaren av... inte Murakami, inte Hustvedt, inte Adichie utan ett porträtt på den i Sverige tämligen okända nordirländska författaren Maggie O'Farrell ("jaså, hon!").

I svartvitt.

Resten av tidningen går i samma stil. Djupintervju med fantasyförfattaren Erik Granström ("jaså, han!") och den skrivande psykoanalytikern Per Magnus Johansson. Ett långt, ambitiöst grävjobb om Amazon. Möte med paret Lisa Bjärbo och Gustav Edman. Ett roligt uppslag om utdöda bokgenrer, som fratire (grabbig satir) och misery lit (lättsålda eländesskildringar). Intervju med Expressens Gunilla Brodrej inför släppet av nya boken "Shopstop", en fin kortnovell av Therese Bohman.


Layouten och hela upplägget är som om gänget på Arena hade slagit sig ihop med Offside-redaktionen och fantiserat ihop en boktidskrift med enda syfte att imponera på bibliotekarier, gymnasielärare och kulturredaktioner (det sistnämnda blir dock svårt om man väljer att ha en redaktion enbart bestående av män).

Jag är förstås traumatiserad efter många år i en krisande bransch, men det är omöjligt att bläddra igenom Fyrahundrafemtio, som siktar på sex nummer om året och en upplaga på drygt 20 000 ex, utan att misstänksamt muttra: Vems stålar? VEM riskerar X hundratusen på en tidskrift för genuina bokälskare?

Och så det komplett omöjliga namnet. Fyrahundrafemtio - en grad mindre än 451 fahrenheit, temperaturen då böcker brinner och titeln på Ray Bradburys klassiker. Roligt, men... igen. Vem?

Och, just det. Texterna ska utgå från den aktuella utgivningen men inte finnas på nätet.

Om den här tidningen finns kvar till jul lovar jag att köpa prenumerationer till alla jag känner.