Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vem är det som är kränkt, Ivar Arpi?

Ivar Arpi, ledarskribent på SvD.Foto: SVD
Affischen till Studentaftonen med Alexander Bard.

Ett framträdande av Alexander Bard vid en studentafton i Lund fick kritik på Facebook.

Jens Liljestrand skriver om ett debattklimat där några enskilda protester tillmäts orimligt stor betydelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

DEBATT | YTTRANDEFRIHET. "Vidrig bokning."

En juridikstuderande i Lund kommenterar i en Facebook-tråd det faktum att Alexander Bard ska tala på temat "Digital revolution" på en studentafton den 8 november. Det är ilskan från metoo-kampanjen, där Bard har uttryckt sig minst sagt färgstarkt om "skrikande hysteriska kvinnor", och kallat feminism för "fascism", som nu kanaliseras i kommentarerna under studentaftonens Facebook-sida.

Där verkar man förvisso mest vara stormförtjust över Bards besök i Lund och enormt sugen på att se hans föredrag ("Bra bokning!" "Söker biljett!"), men några enstaka arga röster ifrågasätter alltså arrangemanget, som de felaktigt tycks anta har med den pågående metoo-uppståndelsen att göra.

Sen drar det i gång. Adam Cwejman på GP:s ledarsida skriver en krönika med den talande rubriken "Totalitära studenters sällskap", där "en grupp" sägs ha försökt hindra Alexander Bard från att tala på Lunds universitet. Det är fel: Studentaftonutskottet är en del av Akademiska Föreningen och därmed fristående från universitetet, och själva arrangemanget äger rum på Grand Hôtel i Lund, inte i någon av universitetets lokaler. En bisak? Tvärtom. I den retorik som nu formuleras är det centralt att peka ut just akademin som hotad av "totalitära studenter".

 

LÄS MER: Rasmus Fleischer om hur sociala medier får samhällsdebatten att spåra ur

Ivar Arpi och Hanif Bali

Därifrån rullar det bara vidare. Cwejmans artikel innehåller typiskt nog inga länkar, vilket gör det omöjligt att kontrollera vad det är för "grupp" som har yttrat sig, på vilket forum. Sak samma. Riksdagsmannen Hanif Bali (M) är snabbt ute på twitter och jämför kritiken mot Bard med att "Salafistisk islamist får hålla lång monolog på Kungliga Dramatiska Teatern", utan att låtsas om att den Dramatenproduktion han raljerar om har kritiserats hårt och skoningslöst, i etablerade medier (bland annat i Expressen) av tunga opinionsbildare.

2 000 lajks.

Cwejmans kollega Ivar Arpi på SvD:s ledarsida twittrar om att "en aktivistgrupp i Lund" försöker få Bards studentafton inställd och kallar kritikerna för "intoleranta snöflingor". 

800 lajks.

Vilka består då denna "aktivistgrupp i Lund" av? Debattören och journalisten Andrev Walden går i ett Facebook-inlägg igenom den kommentarstråd där alltihop började och lyckas lokalisera totalt 42 missnöjda röster, av vilka 12 är så pass arga att de anser att Bard borde avbokas. Hur många av dessa 12 som är totalitära studenter vid Lunds universitet, eller studenter överhuvudtaget, är svårt att avgöra; Walden räknar grovt med att det kanske kan röra sig om 5 personer. Vem vet, kanske ingår de i hemlighet i någon typ av PK-maffialik sammanslutning, men i så fall framgår det inte.

 

Debatt med Jimmie Åkesson

Som gammal förman för Studentaftonutskottet hyser jag en nostalgisk kärlek till verksamheten. Även på 1990-talet fick vi skäll ibland, helt enkelt för att studenter överallt och i alla tider gillar att ha något att skälla på. Jag kontaktar den nuvarande förmannen, Wendela Wennström, och kollar för säkerhets skull om studentaftonen med Alexander Bard fortfarande är på banan. Jodå.

– Att avboka har aldrig varit aktuellt, försäkrar Wennström. Det har vi aldrig gjort. Våra aftnar är ofta kontroversiella, och ska så förbli. Häromåret hade vi en debatt med Jimmie Åkesson som många var arga på, då var det demonstrationer och folk som delade ut flygblad.

Den enda kritik som evenemanget har fått är den i Facebook-tråden. Som hon – tack och lov – tar synnerligen lätt på:

– Sånt låter vi förstås inte påverka oss. Men vi välkomnar kritiska röster! De tillför mycket till debatten. Hoppas bara de kommer till studentaftonen också, så vi får fortsätta diskutera.

Wendela Wennström är 21 år gammal. Uppenbarligen är hon både klokare och mognare än många av Sveriges riksdagsmän och ledarskribenter. De som omedvetet eller inte löper populismens ärenden när de sprider bilden av studenter som samhällets fiender.

Och vem i den här berättelsen som agerar kränkt och beter sig som "intoleranta snöflingor" ska jag kanske låta vara osagt.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen. Läs fler artiklar av honom här.